• 0

Troškovi stanovanja skočili 85 odsto: Inflacija u Turskoj divlja 17. uzastopni mesec

Potrošačke cene su na mesečnom nivou zabeležile rast od 3,54 posto

  • 0
Istanbul Foto: shutterstock.com

Inflacija u Turskoj porasla je u oktobru 17. uzastopni mesec, dostigavši 85,5 posto na godišnjem nivou, vođena daljim skokom cena hrane i energije, pokazuju današnji zvanični statistički podaci.

Potrošačke cene su na mesečnom nivou zabeležile rast od 3,54 posto.

Cene hrane u Turskoj su prošlog meseca bile za 99 odsto više nego u oktobru 2021. godine, troškovi stanovanja su porasli za 85 procenata, a transport za 117 posto, objavio je turski institut za statistiku, prenosi CNBC.

Indeks cena domaćih proizvođača zabeležio je rast od 157,69 posto na godišnjem nivou i 7,83 procenta na mesečnom.

Dramatičan rast troškova života u zemlji od 85 miliona žitelja nastavlja se istim tempom skoro dve godine, u tandemu sa znatnom devalvacijom nacionalne valute lire.

Lira je danas, uglavnom, mirovala prema dolaru i trgovala se na nivou od 18,61 za dolar. Na godišnjem nivou je izgubila više od 28 odsto vrednosti prema dolaru, a u 2021. je pala za skoro 50 procenata.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ne dozvoljava podizanje ključne kamatne stope, pri čemu insistira na stavu da bi to štetilo ekonomiji.

Ekonomisti i kritičari, pak, navode da njegova politika šteti liri, da podstiče inflaciju i raspiruje valutnu krizu.

Turska centralna banka je 20. oktobra smanjila ključnu kamatu za 150 baznih poena treći mesec zaredom, sa 12 posto na 10,5 procenata, uprkos inflaciji koja je tada iznosila više od 83 odsto, navodi američki medij.

Video: Vlada ograničila cenu svinjskog mesa: Plećka jeftinija za 173 dinara, svinjski vrat za 218

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>