• 0
 ≫ 

Banka Engleske opet povećala kamatnu stopu: Najveći rast od 1989. godine

 ≫ 

U septembru je banka podigla kamatne stope u Velikoj Britaniji na 2,25 posto, što je tada predstavljalo najvišu stopu u poslednjih 14 godina

  • 0
Britanska funta Foto: Shutterstock

Banka Engleske (BoE) podigla je danas referentnu kamatu na 3,0 odsto sa 2,25 procenata, što je najveći rast stope od 1989. godine, ali je odbacila tržišne pognoze o daljem oštrom povećavanju, navodeći da se Britanija suočava s dugom i bolnom recesijom.

U septembru je banka podigla kamatne stope u Velikoj Britaniji na 2,25 posto, što je tada predstavljalo najvišu stopu u poslednjih 14 godina.

I ta odluka, kao i sadašnja, usledila je tik nakon što je američki Fed digao kamate na 3,25 odsto, odnosno na raspon od 3,75-4,0 posto, što je najviši nivo od 2008. godine.

Britanska centralna banka predviđa da će inflacija dostići 40-godišnji maksimum od oko 11 procenata tokom tekućeg kvartala, i takođe smatra da je ekonomija Ujedinjenog Kraljevstva već ušla u recesiju koja bi mogla da traje dve godine, što je duže nego tokom finansijske krize 2008/09, prenosi Rojters.

Odluka o današnjem povećanju troškova zaduživanja - najvećem u poslednje 33 godine, izuzimajući neuspeli pokušaj podrške funti na dan "Crna sreda" 1992 - nije bila jednoglasna, budući da su dva od devet članova Odbora za monetarnu politiku BoE bila za manje povećanja u iznosu od četvrt i pola procentnog poena.

- Možda će biti potrebna dalja povećanja bančine kamate radi održivog vraćanja inflacije na ciljani nivo, ali do maksimuma koji je niži od procena na finansijskim tržištima - navela je BoE u neuobičajeno konkretnim smernicama za investitore.

Neposredno pre odluke o monetarnoj politici, na tržištima se predviđalo da će referentna kamata dostići maksimalan nivo od oko 4,75 posto.

Britanski ministar finansija Džeremi Hant izjavio je da će današnje povećanje kamate Banke Engleske biti "veoma teško" za porodice s hipotekama širom zemlje i za preduzeća s kreditima, ali da je u toku globalna ekonomska kriza.

- Najbolja stvar koju vlada može da uradi, ako želimo da se ova povećanja kamatnih stopa smanje, jeste da pokaže da smanjuje svoj dug. Porodice širom zemlje moraju da balansiraju s kućnim budžetom, i mi kao vlada moramo da činimo to isto - rekao je Hant novinarima.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>