• 0
 ≫ 

Holandija nije dala odobrenje za prodaju Fortenove: Hrvatska smatra transakciju nezakonitom

 ≫ 

Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske dobilo je odgovor od holandskog Ministarstva spoljnih poslova da odobrenje nije ni traženo ni izdato

  • 0
Fortenova grupa, Fortenova Group Foto: Fortenova Group

Nadležni holandski sud nije dao odobrenje za prodaju udela Sberbanka u Fortenova grupi investitoru iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, tvrdi hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova (MSP).

Državni sekretar MSP-a Frane Matušić potvrdio je danas da Holandija nije odobrila prodaju Fortenove investitoru iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Naime, hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je od holandskog Ministarstva spoljnih poslova odgovor na pitanje da li su holandske vlasti dale saglasnost za navedenu transakciju. Dobili su odgovor da odobrenje nije ni traženo ni izdato prenosi Index.hr.

Kako se navodi, govoreći o mogućem kršenju režima sankcija Evropske unije, Matušić kaže da je "to stvar organa reda, prema indicijama je moguće da se to dogodilo", prenosi N1.

Na pitanje, da li će uslediti hapšenja u Hrvatskoj, Matušić odgovara:

- To u ovom trenutku ne mogu da kažem, ali postoje indicije da su u pokušaju kršenja sankcija učestvovali i hrvatski državljani. Ne mogu ni potvrditi ni demantovati da su to Krešimir Filipović i Miodrag Borojević - rekao je.

Matušić je u izjavi medijima rekao da su od holandskog Ministarstva inostranih poslova dobili odgovor na svoj upit u kojem se navodi da njihovi nadležni organi nisu dobili zahtev niti su izdali bilo kakvo odobrenje za tu transakciju.

- Prenos vlasništva se ne može izvršiti bez odobrenja nadležnih organa Holandije, a mi smatramo i Hrvatske. Smatramo da je ova transakcija nezakonita i nije u skladu sa režimom sankcija, jer je imovina Sberbanke zamrznuta imovina, ona je na listi sankcija EU. Dakle, da bi se tom imovinom eventualno raspolagalo, odnosno da bi se prodala, potrebno je odobrenje nadležnih organa država koje su nadležne za te transakcije. Pre svega holandski nadležni organi, a po našem mišljenju i hrvatske vlasti, jer je imovina u Hrvatskoj - rekao je Matušić.

Kako je naveo, odobrenje nisu izdale ni hrvatske institucije.

- Niko to od nas nije tražio niti smo mi to znali dok se ta transakcija nije dogodila, a niti smo mogli imati ta saznanja.

Kako prenosi Index.hr zapitao se kako bi hrvatske vlasti uopšte i znale za tu transakciju iz zemlje koja je pod sankcijama i koja je Hrvatsku proglasila neprijateljskom zemljom.

- S druge strane, imate državljana UAE, privatnu osobu koja je navodno platila 500 milona evra za nešto za što nije tražila ni dubinsko snimanje niti zna čime se kompanija bavi, niti je tražila kontakte s kompanijom niti sa suvlasnicima - rekao je.

Kako je pojasnio, sankcije se odnose na Sberbanku tako da je njihova imovina zamrznuta, pa tako i njihova vlasnička prava. Do 31. oktobra, kako je naveo, mogle su se obaviti transakcije, ali izričito uz odobrenje nadležnih tela država koje su nadležne za tu transakciju.

Prema Matušićevim rečima, emiratski investitor se nije obratio stalnoj grupi za sankcije, odnosno organima koji su u toj grupi (Hanfa, banke, Ministarstvo finansija itd.), niti im je uputio bilo kakav zahtev.

Hrvatska je, naveo je, od Sberbanke samo dobila obaveštenje da je transakcija obavljena, a u sudskom registru je vidljivo i da je pomenuti investitor postao vlasnik udela Sberbanke u Fortenovi.

Međutim, kako je istakao, Hrvatska nema informaciju da li je ova finansijska transakcija zaista i obavljena, što je stvar tog pravnog lica i Sberbanke i neće imati posledice na prenos vlasničkih udela, jer oni nemaju potrebna odobrenja holandskih i hrvatskih vlasti.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>