• 0

Ko je Arapin koji je, navodno, kupio udeo u Fortenovi? Vlada Hrvatske: "Ne znamo ništa o tome"

O tajanstvenom Saifu Alketbiju se ne zna mnogo, osim da je iskusni ulagač u private equity, te da ima značajne investicije u više sektora

  • 0

Širom regiona se pronela vest da je investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saif Alketbi, stekao 43,4 odsto udela u hrvatskoj Fortenova grupi, i to kupovinom udela ruske Sberbanke.

Ovu vest je prenela Hina, dodajući da u Fortenovi nemaju nikakva saznanja o toj prodaji.

Ono što je poznato jeste da je finansijska transakcija, koja se odnosi na 43,4% udela u holandskom holdingu Fortenova Grupa - inače jedinom deoničaru hrvatske Fortenova grupe d.d. - dovršena u ponedeljak 31. oktobra.

Finansijska transakcija, koja se odnosi na 43,4 posto udela u holandskom holdingu Fortenova Grupa, jedinom deoničaru hrv atske Fortenova grupe d.d., dovršena u ponedeljak 31. oktobra, saopšteno je iz kancelarije Saifa Alketbija.

"Ovim počinje razdoblje strateškog ulaganja Saifa Alketbija u Republiku Hrvatsku, i uvereni smo da će ovo ulaganje biti izuzetno korisno za Fortenova grupu i hrvatsku ekonomiju", navodi se u saopštenju, a Hina podseća da je Sberbanka ušla u vlasničku strukturu Grupe u aprilu 2019, nakon uspešne implementacije nagodbe poverilaca u Agrokoru.

"Fortenova grupa nema nikakva zvanična saznanja o prodaji udela Sberbanke. Imovina Sberbanke je pod sankcijama i za kupoprodaju je potrebno dobiti posebne dozvole tela nadležnih za sprovođene sankcija", odgovorili su iz ove grupe na upit Hine.

U međuvremenu se oglasila i Vlada Hrvatske, koja je saopštila da "ne može da komentariše transakciju i prodaju udela Sberbanke u Fortenova grupi, jer o tome nema zvanična saznanja".

"Pozadinu konkretne poslovne operacije ne možemo da komentarišemo jer o njoj nemamo nikakvih zvaničnih saznanja, niti je u tome vlada na bilo koji način bila uključena. Nadležni resori proveriće sve relevantne činjenice vezane za preuzimanje udela Sberbanke u Fortenovi", navodi se u saopštenju vlade, a prenosi Index.hr.

evro/dolar Foto: Shutterstock

Šta znamo o bogatom Arapinu?

A dok Vlada Hrvatske, kako kaže, proverava činjenice, tamošnji mediji uveliko pišu o Saifu Alketbiju.

Investitor za kojeg je još sinoć objavljeno da je kupio 43,4% udela u Fortenovi, pohvalio se da tom transakcijom počinje period njegovog ulaganja u Hrvatsku.

Ali, o tajanstvenom Saifu Alketbiju ne zna se mnogo, osim da je iskusni ulagač u private equity, te da ima značajne investicije u više sektora.

Diplomirao je računovodstvo na Univerzitetu Ujedinjenih Arapskih Emirata, a titulu počasnog doktora ekonomije i menadžmenta u vladinim organizacijama dodelio mu je Univerzitet humanističkih nauka i ekonomije u Luganu, u Švajcarskoj.

Zna se i to da je od 2009. do 2015. godine bio upravnik Kancelarije prestolonaslednika Dubaija, Hamdana bin Mohammeda bin Rashida Al Maktouma. Takođe, Arapin je na čelu kompanije Flatrace.

Ono što je jednom prilikom opisao kao svoj san jeste da posmatra "UAE kao jednu od najrazvijenijih zemalja na svetu, a Dubai kao jednu od najznačajnijih destinacija".

O Alketbiju možemo pročitati i kako je reč o iskusnom investitoru na tržištu privatnog kapitala, dok sama Flatrace za sebe navodi da je savetodavna firma sa globalnim dometima, koja pomaže organizacijama pri donošenju složenih regulatornih, finansijskih i upravljačkih odluka, kako bi im uvećala vrednost.

Takođe, ističu da imaju više od 20 godina iskustva u savetovanju javnih i privatnih organizacija u različitim sektorima.

Video: Bili smo u Italiji: Ovako se pravi čuvena kafe Vergnano koja postoji 140 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>