• 0
 ≫ 

Od kralja patika, do običnog prevaranta: Kako je Amerikanac zaradio milione na "nevidljivim" patikama?

 ≫ 

Kupci tvrde da su platili milione dolara za cipele koje nikada nisu stigle

  • 0
Platne kartice, patike Foto: Unsplash

"Kralj patika", Amerikanac Majkl Maleksada, slavu i bogatstvo stekao je preprodavajući originalne patike, omogućavajući kupcima obuću pre nego što se nađu na policama, ali i po nižoj ceni.

Tokom skoro decenije poslovanja zaradio je više od 300 miliona dolara (oko 300 miliona evra), što mu je omogućilo raskalašan život, skupocene satove i automobile, kao i krov nad glavom prenosi The Wall Street Journal.

Međutim, sve je počelo da se ruši kao kula od karata, pod teretom neispunjenih porudžbina, kašnjenja u plaćanju i pritužbi kupaca.

Na razočaranje mnogih svojih vernih kupaca, Maleksada i njegova verenica saopštili su da se Zadeh Kiks zatvara, a nekoliko meseci kasnije posetili su ih savezni tužioci koji su ih optužili za bankovnu prevaru, a "kralja patika" za prevaru i pranje novca.

Naime, kupci tvrde da su platili milione dolara za cipele koje nikada nisu stigle.

Početkom prošle godine, "kralj patika" je prikupio porudžbine za oko 600 hiljada Air Jordan 11 Cool Grey patika, koje su mu donele profit od 70 miliona dolara (oko 70,1 miliona evra), iako je nabavio samo 6.000 pari.

On je cenio patike između 115 (oko 115 evra) i 200 dolara (oko 200 evra) po paru, što je jeftinije od njihove očekivane maloprodajne cene od oko 225 dolara (oko 225 evra), rekli su tužioci.

Tužioci navode da je prikupljao sredstva za pretprodaju od kupaca, dok je znao da ne može da ispuni sve porudžbine.

Sumnja se da je najranije od 2020. godine, potrošio više od 10 miliona dolara (oko 10 miliona evra) prihoda od prednarudžbi, na satove, krzna i tašne.

U izjavi o nalogu za zaplenu, savezne vlasti navode da je par takođe koristio novac kupaca da bi platio avans za kuću i uložio 600 hiljada dolara (oko 600 hiljada evra) na renoviranje.

"Kralj patika" i njegova verenica izjasnili su se da nisu krivi. Oni sarađuju sa vlastima i rade na smanjenju finansijske štete za kupce, navode njihovi advokati u odvojenim pisanim izjavama.

Ukoliko bude osuđen, Maleksadi preti maksimalna kazna od 30 godina zatvora za bankovnu prevaru.

Video: Najmlađi preduzetnik na svetu: Ima 13 godina, a već sam zarađuje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>