• 5
 ≫ 

Mame, preduzetnice, domaćice: Kako poboljšati njihov status? Može li dečji dodatak biti 4.500 RSD?

 ≫ 

Ministarka Kisić i Tatjana Macura, predsednica Udruženja Mame su zakon, imale su sastanak povodom statusa trudnica i porodilja u Srbiji

  • 5
Trudnica posao

Foto-kolaž: Shutterstock

Na poziv ministarke za brigu o porodici i demografiju, održan je sastanak novoizabrane ministarke, Darije Kisić i Tatjane Macure, predsednice Udruženja "Mame su zakon".

Na sastanku je bilo reči o izmenama zakona koje se odnose na status trudnica i porodilja koje obavljaju samostalno delatnost, koje su angažovane na fleksibilnim ugovorima, koje su rodile više od četvoro dece, o garantovanim nadoknadama, kao i o olakšicama za poslodavce koji zapošljavaju žene sa decom predškolskog uzrasta.

Razgovaralo se i o tome koliko je važno podići nacionalnu svest da se muškarci ravnopravno uključe u obaveze koje spadaju u neplaćeni kućni rad, ali i da se ne stigmatizuju oni koji to već čine, saopšteno je.

Dogovoreno je da se već sledeće nedelje organizuje sastanak sa ministarkom zdravlja, Danicom Grujičić, kako bi se razgovaralo o izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju koji se odnosi na položaj trudnica preduzetnica kojima se u ovom trenutku isplaćuje nadoknada od 50% umesto od 100% tokom održavanja trudnoće.

Dete igra mama tata kreativnost

Foto: Shutterstock

"Iznenada zakazana sednica Narodne skupštine, na kojoj će se raspravljati o rebalansu budžeta, dobra je prilika da se razmotre mere podrške porodici koje mogu dovesti do smanjenja siromaštva. Mame su zakon podržavaju predlog Fiskalnog saveta da se poveća dečiji dodatak za četvrtinu, sa sadašnjih 3.569 dinara na 4.500 dinara, ali i dodatno predleže da se podigne i dohodovani cenzus sa dosadašnjih 10.708 na 13.000 dinara", saopšteno je iz tog udruženja.

Dohodovni cenzus se godinama nije menjao iako su cene i inflacija rasle, kažu i dodaju: "Povećanjem i dohodovnog cenzusa bi bio obuhvaćen veći broj dece iz najugroženijih porodica".

Medijalna neto zarada iznosi oko 56.000 dinara, a to znači da polovina zaposlenih u Srbiji mesečno prima manje od ovog iznosa, koji je i bez inflacije (od oko 14%) svakako nedovoljan za pristojan život.

- Komentare da je život poskupeo možete sve češće čuti od porodica iz srednje ili više srednje klase, a kamoli od onih najugroženijih. Predlog Fiskalnog saveta da se kroz set mera koji obuhvataju veća izdvajanja za podršku najugroženijima, ali i izmene u pogledu oporezivanja ublaži kriza koja nas ne može i neće zaobići je dobar. Na narodnim poslanicima je da slušaju građane i nezavisne institucije, ali i da budu njihov glas u Skupštini. Potrošačka korpa je sve skuplja. Rast plata ne prati rast cena i inflaciju i zato je neophodno da se onima koji su najugroženiji pomogne. To je uloga države - navela je Tatjana Macura.

Mali o rebalansu

- Pet je osnovnih razloga zbog kojih predlažemo rebalans budzeta - rekao je danas u Skupštini Srbije ministar fiansija, Siniša Mali, predstavljajući rebalans budžeta za ovu godinu i naveo da je prvi razlog to što su u prvih 10 meseci ove godine ostvareni prihodi veći od planiranih za 180 milijardi dinara, a drugi rast cena energenata.

Kao treći razlog za rebalans naveo je pomoć mladima od 16 do 29 godina u iznosu od po 5.000 dinara, čiji početak isplate je najavio za 16. decembar. "Četvrti razlog su penzije koje bi od novembarske trebalo da se povećaju za devet odsto", dodao je Mali i osvrnuo se i na peti razlog, a to je podrška merama nataliteta koje se ogledaju u isplati od po 100.000, 200.000 i 300.000 dinara za prvorođeno, drugođeno i trećerođeno dete, kao i pomoć majkama u rešavanju stambenog pitanja u iznosu do 20.000 evra.

Video: Dolores je mama i preduzetnica: Okrenite fokus na sebe i znajte da to nije sebično

(Telegraf Biznis/FoNet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mane

    7. novembar 2022 | 13:16

    Srpkinje koje rode 4 i vise dece, uz dodatke dati i nacionalnu penziju. Jedino njima.

  • ATA970

    7. novembar 2022 | 13:53

    Докле више,данас одеш у пошту,продавницу итд,и од трудница,жена са децом,старих особа,треба ти три пута више времена,јер их пуштају преко реда.Моја кева је и трудна и вукући нас троје,све завршавала и радила,и нико је није пуштао преко реда,то су биле жене лавице,ове данашње чим муж нема примања за брендирана колица и беби опрему,свађа,нормално не увек лажна пријава за насиље и разлаз,и питате се зашто је 900.000 нежења у Србији,по попису.Биће их и више,доста више са толиким правима женама,хоће равноправност,треба им и дати,али праву.Доста је било!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>