• 0

Turska počinje da plaća deo gasa u rubljama

Ministar energetike Fatih Donmez saopštio je da je moguće organizovanje međunarodne konferencije o gasu početkom naredne godine

  • 0
ruska rublja Foto: Shutterstock

Turska je počela da plaća deo prirodnog gasa iz Rusije u rubljama, izjavio je danas turski ministar energetike Fatih Donmez.

U intervjuu za tv kanal "TRT Haber", Donmez je rekao da će se u trgovini energentima s Rusijom narednih meseci povećati udeo plaćanja u lokalnoj valuti.

Rusija, pogođena sankcijama Zapada zbog situacije u Ukrajini, traži od kupaca njenih energenata da plaćaju u rubljama kako bi podržala jačanje nacionalne valute.

U većini međunarodnih energetskih ugovora plaćanje se ugovara u američkom dolaru ili evru.

Ankara i Moskva dogovorile su se u septembru da počnu plaćanja isporuka ruskog gasa u rubljama. Turska takođe želi da podstakne trgovanje uz korišćenje njene valute lire, koja je oštro pala zbog neortodoksne monetarne politike centralne banke.

Na pitanje o predlogu ruskog predsednika Vladimira Putina za formiranje čvorišta prirodnog gasa u Turskoj, Donmez je rekao da će Ankara izložiti mapu puta vezanu za to do kraja ove godine i da bi tim povodom mogla da organizuje konferenciju dobavljača i kupaca.

- Mogli bismo da organizujemo međunarodnu konferenciju o gasu, možda u januaru ili februaru, da okupimo dobavljače gasa i zemlje uvoznike kako bi izneli svoja mišljenja, a u skladu sa kojima bismo mi postupali - rekao je Donmez.

Putin je prošlog meseca predložio da Turska postane baza za snabdevanje gasom kao alternativno rešenje nakon što su gasovodi Severni tok ispod Baltičkog mora oštećeni u eksplozijama. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je prihvatio tu ideju.

Evropska unija, koja se ranije oslanjala na Rusiju za oko 40 posto svojih potreba za gasom, nastoji da prekine uvoz ruske energije nakon što je Rusija pokrenula "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>