• 4

Erdogan doneo odluku: Počinje izgradnja gasnog čvorišta u Turskoj

Putin je juče rekao na sastanku sa Erdoganom da je Turska najpouzdanija ruta za isporuke gasa Evropskoj uniji

  • 4
BIZNISFORUM ERDOGAN Vučić

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan naložio je ministarstvu energetike da započne sa izgradnjom gasnog čvorišta u Turskoj nakon razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, javljaju danas turski mediji na koje se poziva Rojters.

Erdogan je dodao da će obe zemlje odmah početi da rade na Putinovom predlogu da se ruski gas transportuje u Evropu i da neće biti čekanja.

Putin je rekao juče na sastanku sa Erdoganom da je Turska najpouzdanija ruta za isporuke gasa Evropskoj uniji i predložio izgradnju gasnog čvorišta u toj zemlji.

- Tokom rada čvorišta, koje bismo mogli zajedno da izgradimo, ono bi, naravno, bilo i platforma ne samo za trgovanje gasom, već i za utvrđivanje cene, što je veoma važno pitanje - pitanje cene - rekao je Putin.

Dodao je da su "ove cene danas izuzetno visoke" i da bi lako mogli da ih usmere "na normalan tržišni nivo, bez ikakvih političkih prizvuka".

Putin je prethodno u sredu nagovestio da bi Rusija mogla da napravi veliko gasno čvorište u Turskoj preusmeravanjem isporuka koje su namenjene gasovodima Severni tok ispod Baltičkog mora, koji su oštećeni u eksplozijama prošlog meseca.

Švedska odustala od saradnje sa Danskom i Nemačkom

Prethodno je saopšteno da švedske i danske vlasti istražuju te eksplozije kao akt sabotaže.

Međutim, Švedska je navodno odbacila planove za zajedničku istragu s Danskom i Nemačkom, objavio je danas nedeljnik Špigl, pozivajući se na nemačke bezbednosne izvore.

Švedska je odlučila da ne može da podeli nalaze iz svoje istrage s drugim državama iz bezbednosnih razloga.

Portparol nemačkog Ministarstva unutrašjih poslova saopštio je danas da je Nemačka savezna policija "završila svoj deo istrage o navodnom činu sabotaže na gasovodima Severni tok i predala svoje nalaze".

Video: Vučić o krizi cena goriva: Umirili smo tržište naftnih derivata

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zoks

    14. oktobar 2022 | 17:37

    Zapad hoće da izoluje Rusiju a Rusi i Istok sa parolom "use i u svoje kljuse" izolovaće Evropu koja će se za nekoliko godina čuditi šta je snađe.

  • ARS

    14. oktobar 2022 | 17:42

    Koliko Putin treba da veruje Erdoganu, ipak je to zemlja u NATO-u sa razmeštenim nuklearnim raketama Amera ?

  • Dzu

    15. oktobar 2022 | 10:43

    Znaci svako ce opet kupovati Ruski gas a li ne direktno vec preko Turaka 🤣

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>