• 0

Da li biste kupili selo u Španiji? Cena samo 260.000 evra, ali u ovome je caka

Od kako su selo stavili na prodaju prošle nedelje, vlasnici dnevno dobijaju između 40 i 50 poziva

  • 0
Selo

Foto-ilustracija: Pixabay

Jedno selo u Španiji, koje se nalazi u blizini granice sa Portugalom, stavljeno je prošle nedelje na prodaju za samo 260.000 evra.

Po istoj ceni, u ovoj zemlji možete pazariti stan od 130 metara kvadratnih, ali kako se navodi u oglasu, i selo sa ukupno 44 nekretnine, barom, crkvom, školom, policijskom stanicom, bazenom i sportskim prostorom.

Salto de Kastro nalazi se na samo tri sata udaljenosti od Madrida, a prodaje se po "simboličnoj" ceni zbog iseljenja stanovništva.

Naime, istorija sela vezuje se za hidroelektranu koja je izgrađena 1950. godine, međutim po njenom zatvaranju 1989. godine, počinje postepeno da gubi stanovnike.

Njegovi sadašnji vlasnici su napušteno selo kupili kako bi ga pretvorili u turističku destinaciju, ali zbog finansijske krize njihovi planovi su postali neizvodljivi navodi Anadolija.

Očekuje se da će oživljavanje sela nakon decenija napuštenosti biti daleko skuplje od prvobitne otkupne cene. Prema studiji sadašnjih vlasnika, potrebno je ulaganje od 2 miliona evra da bi selo postalo operativno za turiste.

Uprkos tome, vlasnici su u ponedeljak rekli španskom dnevniku NIUS da je interesovanje ogromno.

Naime, od kako su selo stavili na prodaju prošle nedelje, dnevno dobijaju između 40 i 50 poziva i jednu ozbiljnu ponudu.

Španski ruralni egzodus poslednjih decenija ostavio je oko 3.000 napuštenih gradova i mnoge druge sa sve manjim brojem stanovnika.

Primera radi, oblasti, uključujući pojas na granici sa Portugalom, gde se nalazi Salto de Kastro, imaju gustinu naseljenosti uporedivu, u Evropi, samo sa oblastima na krajnjem severu kao što je finska Laponija.

Vraćanje života u ove oblasti je ključni izazov za španske političare.

Video: Odrekao se karijere kako bi gajio puževe: Iz Francuske se preselio u selo i sprema specijalitete

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>