• 1

Crna Gora dobila ruskog milijardera: Apelacioni sud Švedske presudio u njihovu korist

Sud je naložio Deripaski da Crnoj Gori nadoknadi troškove postupka pred tom institucijom u ukupnom iznosu od 628.456 eura i 86.075 dolara

 • 1
Oleg Deripaska

Foto: Profimedia/TASS/Alexander Shcherbak

Apelacioni sud u Švedskoj presudio je 10. novembra u korist Crne Gore povodom zahteva Olega Vladimiroviča Deripaske da se poništi arbitražna odluka iz 2019. godine u vezi sa postupkom privatizacije "Kombinata aluminijuma Podgorica AD“ (KAP) i "Rudnika boksita AD Nikšić", saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma prenose podgoričke Vijesti.

Sud je naložio Deripaski da Crnoj Gori nadoknadi troškove postupka pred tom institucijom u ukupnom iznosu od 628.456 eura i 86.075 dolara.

Kako pišu Vijesti, a podseća Ministarstvo, Deripaska je 5. decembra 2016, na osnovu Sporazuma o stimulisanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja (BIT), koji je zaključen između Savezne Republike Jugoslavije i Ruske Federacije, a u skladu sa UNCITRAL Arbitražnim pravilima, pokrenuo protiv Crne Gore arbitražni postupak u vezi sa privatizacijom KAP-a i Rudnika boksita.

- Odluka tribunala u ovom postupku doneta je 15. oktobra 2019. godine, a istom je tribunal jednoglasno odlučio: da BIT između SRJ i Rusije nije primjenjiv na Crnu Goru, da prihvata prigovor nenadležnosti koji je istakla Crna Gora po tom osnovu i, stoga, odbio nadležnost da odlučuje o tužbenim zahtevima i dosudio sve troškove u ukupnom iznosu od 1.600.730,85 evra u korist Crne Gore - navodi se, a zatim nastavlja:

- U vezi sa pomenutom odlukom Tribunala, a s obzirom na to da Deripaska nije izvršio uplatu dosuđenog iznosa Crnoj Gori, u prethodnom periodu Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma opredelilo se da nastavi sa radnjama u cilju namirenja predmetnog potraživanja na način da se izvrši pretraga njegove imovine nad kojom bi se mogla izvršiti prinudna naplata. U međuvremenu, nastupile su okolnosti koje su zaustavile ove aktivnosti, prvenstveno rat u Ukrajini i uvođenje sankcija Rusiji i njenim državljanima.

S obzirom da Deripaska nije prihvatio obaveze koje su proistekle iz pomenute odluke, 15. januara 2020. godine je u skladu sa odsekom 36. švedskog Zakona o arbitraži podneo Apelacionom sudu u toj zemlji zahtev za izmenu arbitražne odluke donesene u postupku iz 2016. godine zahtevajući da se ona poništi.

- Apelacioni sud je prilikom procene pravnog osnova Deripaske prihvatio argumente naše države i doneo presudu u korist Crne Gore - navodi se u saopštenju Ministarstva.

Video: Sankcije su ih ojadile za milijarde ali to njima ne smeta: Deset najbogatijih ruskih oligarha

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Dušan Silni

  11. novembar 2022 | 23:37

  Eto ti sada kada hoćeš da saradjujes sa crnogorcima

  2
  0

  Podelite komentar