• 4

Srbi iskoristili produženi vikend da otputuju: Skoro svi aranžmani rasprodati

Direktor JUTA Aleksandar Seničić istakao je da treba očekivati da aranžmani za zimu poskupe 20-25 odsto

  • 4
Ljubavni par, momak, devojka, put, aerodrom, putovanje Foto: Shutterstock

Direktor JUTA Aleksandar Seničić danas je izjavio da je vladalo veliko interesovanje za putovanja tokom praznika i da su skoro svi aranžmani rasprodati.

- Bilo je dosta putnika i veoma smo zadovoljni kako je sve prošlo, jer se ove godine namestilo da je praznik u petak. Ljudi su se uželeli kratkih putovanja, jer to u proteklih nekoliko godina, zbog kovid krize nije bilo moguće. Bile su stroge restrikcije i u mnoge zemlje nije moglo da se uđe bez čvrstih procedura - rekao je Seničić za Tanjug.

Što se tiče destinacija u inostranstvu, Seničić ističe da je uvek u ovo doba godine aktuelno putovati u evropske gradove i to autobusom, jer je najjeftinije.

Tako su, ističe direktor JUTA, našim građanima i ovog puta bili najzanimljiviji najbliži evropski gradovi: Istanbul, Sofija, Budimpešta, Solun, Prag, Beč, Severna Italija.

Takođe, veliki broj naših građana odlučio se da poseti autobusom i Banjaluku, Trebinje, Skoplje, Sarajevo i Ohrid.

- Cene autobuskih aranžmana su se kretale od 80 do 130 evra, u zavisnosti od destinacije i broja noćenja i ti aranžmani su bili rasprodati još pre dvadesetak dana. Ti aranžmani su ove godine skuplji za oko 10 odsto u odnosu na prošlu godinu - rekao je Seničić.

Što se tiče skupljih, avionskih aranžmana, Seničić kaže da su izbor naših građana bili Valensija, Rim, Pariz, Barselona i Instabul.

- Najjeftiniji su bili aranžmani za Istanbul - oko 360 evra dok su do 550 evra bili aranžmani za Rim, Valensiju i Barselonu. Nije to mnogo skuplje nego što je bilo prošle godine, ali trebalo bi očekivati da će aranžmani za zimu poskupeti 20-25 odsto, zbog skoka cene energenata - poručio je Seničić.

Direktor JUTA ističe da je bilo veliko interesovanje i za destinacije u Srbiji i da su hotelski aranžmani skoro u potpunosti rasprodati, a da je velika popunjenost kapaciteta i kada je reč o privatnom smeštaju.

Kada su u pitanju domaće destinacije, navodi, da se najviše putuje u banje i na planine.

- Na Zlatibor, Taru, Kopaonik, Divčibare, u Vrnjačku banju, Soko banju, Banju Vrdnik. Imamo i veliki broj seoskih domaćinstava što u ovom trenutku, zbog hladnijeg vremena, nije toliko zanimljivo. Traba istaći da još uvek imamo veliki broj stranih gostiju, pre svega iz okruženja, a zatim i iz Turske i Rusije. To je jako dobro i očekujemo da taj trend ostane i za Novu godinu - poručio je Seničić.

Video: Kuća na točkovima: Penzioner našao idealno rešenje za život i putovanje

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>