• 0

Moskva će dozvoliti Minsku odlaganje otplate duga na 10 godina?

Belorusija je početkom godine zatražila od Rusije da restrukturira i refinansira dužničke obaveze Minska za 2022. godinu

  • 0
Ruska Duma

Foto: Profimedia

Rusija će dozvoliti Belorusiji da odloži otplatu duga u ukupnom iznosu od 1,4 milijarde dolara na 10 godina, pri čemu će istovremeno utvrditi fiksne kamatne stope, prema nacrtu zakona koji je danas usvojila Duma, donji dom ruskog parlamenta.

Belorusija je početkom godine zatražila od Rusije da restrukturira i refinansira dužničke obaveze Minska za 2022. godinu, a Moskva će sve otplate i servisiranje beloruskih obaveza s dopsećem od marta 2022. do aprila 2023. pomeriti na period od 2028. do 2033, rekao je u Dumi Timur Maksimov, zamenik ruskog ministra finansija, prenosi Rojters.

Rusija će takođe fiksirati kamatnu stopu na 12 posto godišnje umesto ranije korišćene varijabilne stope vezane za prinose na ruske državne obveznica OFZ denominovane u rubljama, dodao je on.

Da bi ovaj predlog postao zakon, potrebno je da prođe treće čitanje, da ga odobri Gornji dom parlamenta, i da ga zatim potpiše predsednik Vladimir Putin.

Belorusija je saveznik Rusije u "specijalnoj vojnoj operaciji“ u Ukrajini koju je Moskva pokrenula u februaru, dodaje Rojters.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari