• 0

Upozorenje od prve banke Evrope: Teško će biti za države, ali i domaćinstva

U dokumentu se ukazuje na potencijalne opasnosti za javne finansije jer se vlade pojačano zadužuju kako bi ublažile uticaj energetske krize

  • 0
Ekonomska kriza u svetu

Foto: Shutterstock

Evropska centralna banka (ECB) upozorila je danas na rastuće rizike po finansijsku stabilnost svih, počev od banka do vlada i domaćinstava, pošto ekonomski izgledi postaju sve tmurniji dok se zvaničnici bore sa rekordnim stopama inflacije.

Pritisak troškova života nagriza sposobnost ljudi da servisiraju dugove, a pogoršani izgledi privrednog rasta u Evropi ugrožvaju korporativne profite, objavila je ECB danas u svom izveštaju o finansijskoj stabilnosti, prenosi agencija "Blumberg".

U dokumentu se ukazuje na potencijalne opasnosti za javne finansije jer se vlade pojačano zadužuju kako bi ublažile uticaj energetske krize, i upozorava na dalji pritisak na pad cena akcija.

Dodaje se takođe da bi cene nekretnina mogle da dostignu vrhunac nakon višegodišnjeg uspona.

„Građani i kompanije već osećaju posledice rastuće inflacije i usporavanja ekonomske aktivnosti. Naša procena je da su rizici po finansijsku stabilnost povećani, dok tehnička recesija u evrozoni postaje sve verovatnija“, izjavio je potpredsednik ECB Luis de Gindos.

Kombinacija rasta cena i smanjenja proizvodnje izazvana ruskim ratom u Ukrajini predstavlja izazov za kreatore politike, kao i za investitore. ECB je pokrenula najagresivniji ciklus podizanja kamatnih stopa u svojoj istoriji kako bi sprečila da se inflacija ukoreni, uprkos naziranju ekonomskog pada evrozone.

Centralna banka 19-članog valutnog bloka će nastaviti da povećava kamate i da smanjuje portfelj obveznica od 5,0 biliona evra (5,2 biliona dolara) u svom bilansu.

Rizična imovina ostaje „kolebljiva zbog neizvesne putanje inflacije“, monetarne politike i ekonomskih kretanja, napominje ECB, dodajući da vrednost nekih akcija, uključujući američke, „još uvek izgleda nategnuto s obzirom na fundamente“ - čak i posle velikih korekcija.

„Vrlo je teško postići finansijsku stabilnost bez stabilnosti cena“, rekao je de Gindos novinarima u Frankfurtu, prenosi njujorška agencija.

Video: Šta je SWIFT i kako funkcioniše najzaštićeniji sistem međunarodnog bankarskog poslovanja?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>