• 0

Rusija potvrdila produžetak sporazuma o žitu

Ulažu se i napori da se odblokira oko 300.000 tona ruskog đubriva koje je zadržano u lukama EU

  • 0
Žito, Rusija, Ukrajina Foto: Adam Radosavljevic / Alamy / Alamy / Profimedia

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je danas da će sporazum o žitu automatski biti produžen na četiri meseca u istom formatu, ali i upozorilo da će svaki pokušaj da se humanitarni koridor za izvoz žita u Crnom moru iskoristi u provokativne vojne svrhe - biti odlučno suzbijen.

Kako se pojašnjava u saopštenju, sporazum o žitu, koji su u Istanbulu 22. jula potpisale Rusija, Turska, Ukrajina i UN, automatski se produžava na 120 dana u istom formatu, jer nijedna strana nije imala prigovor.

"Ruska strana takođe ostavlja mogućnost tehničkog produženja 'crnomorske inicijative', bez ikakvih promena u pogledu roka i obima", precizirano je u saopštenju.

Moskva je jasno naglasila i da su međusobno povezani sporazumi o izvozu ukrajinske hrane i efikasna primena memoranduma koji su potpisale Rusije i UN o normalizaciji izvoza ruskih poljoprivrednih proizvoda, preneo je Sputnjik.

"Uzeli smo u obzir intenziviranje rada Sekretarijata UN na ispunjavanju svojih obaveza u tom pogledu i informacijama koje su nam dostavljene o privremenim rezultatima njegovog rada na otklanjanju prepreka za isporuku ruskog đubriva i hrane. Sva ta pitanja treba da budu rešena u roku od 120 dana, na koliko se sporazum i produžava", rusko ministarstvo.

Takođe se ističe da su nakon višestrukih apela iz Rusije počeli da se ulažu napori da se odblokira oko 300.000 tona ruskog đubriva koje Rusija donira zemljama kojima je neophodno, a koje je zadržano u lukama EU.

"Nedopustivo je dalje odlaganje realizacije tih isporuka koje su im hitno neophodne", ističe ministarstvo.

Sporazum o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, uz posredovanje Turske i UN sklopljen je 22. jula, trebalo je da istekne 19. novembra, ali je danas produžen za 120 dana.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je ranije danas na Tviteru da je sporazum potpisan zahvaljujući generalnom sekretaru UN Antoniu Guterešu i turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu.

Erdogan se zahvalio UN, Moskvi i Kijevu na produženju sporazuma koji omogućava nastavak ukrajinskog izvoza žitarica, a Gutereš je takođe pozdravio produženje Crnomorske inicijative za žito.

Video: Vučić dočekao lidere Zapadnog Balkana

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>