• 2

Švedski tužilac potvrdio: "Pronađeni su ostaci eksploziva na mestu sabotaže Severnog toka"

U saopštenju se dalje navodi da je "preliminarna istraga vrlo složena i opsežna" te da se rad nastavlja

  • 2
Severni tok, eksplozija, Eksplozija na gasovodu u Baltiku

Foto: Tanjug/AP

Švedski tužilac Mats Ljungqvist, koji vodi istragu o oštećenjima na gasovodima Severni tok 1 i 2, potvrdio je da se radilo o sabotaži i rekao da su pronađeni tragovi eksploziva.

- Tokom istrage mesta zločina koja je obavljena na licu mesta u Baltičkom moru, izvršene su opsežne zaplene, a područje je pažljivo dokumentovano. Analiza koja je sada obavljena pokazuje tragove eksploziva na nekoliko pronađenih stranih predmeta. Rad na naprednoj analizi se nastavlja kako bi mogli da se donesu čvršći zaključci o incidentu - izjavio je Ljungqvist, prenosi Guardian.

U saopštenju se dalje navodi da je "preliminarna istraga vrlo složena i opsežna", te da se rad nastavlja. U saopštenju se ne navode imena osumnjičenih.

Takođe se pohvaljuje saradnja vlasti u Švedskoj s onim u drugim zemljama. Na kraju saopštenja navodi se da tužilac u ovom trenutku ne može da pruži više informacija, kao i da neće omogućiti dalji pristup medijima.

Podsetimo, krajem septembra velika napuknuća na gasovodima uzrokovala su curenje plina koje je bilo vidljivo sa površine Baltičkog mora.

Podvodni snimci koji su prikazani sredinom oktobra pokazali su razmere štete.

Rusko ministarstvo odbrane je krajem oktobra optužilo osoblje britanske mornarice za eksplozije na Severnom toku, ali nisu izneli nikakve dokaze.

London je negirao ove optužbe.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hogar

    18. novembar 2022 | 11:11

    CEO SVET ZNA DA SU TO URADILI BRITANCI .....LIZ TRAS JE I SAMA PRIZNALA.....I.GDE JE OSUDA ZA TAJ BEZUMNI CIN.....

  • 💯jko™

    18. novembar 2022 | 11:43

    Nudim opkladu da će nalaz "stručnjaka" pokazati da je to uradila Rusija. Isto kao što su "dokazali" da su Risi oborili Malezijski avion, iako smo i ranije, a i ovih dana, videli čije rakete lete nekontrolisano.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>