• 4

Još mesec i po dana do rešenja za frilensere: Ovo su dva modela, granica je skoro 100.000 dinara

Plan je da se zakon donese do kraja godine

 • 4
Frilenseri, Vlada, porez, poreska uprava, pregovori, Telegraf Biznis

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Do kraja godine se očekuje usvajanje Zakona o porezu na dohodak građana kojim bi trebalo da se uredi status tzv. frilensera, a sadašnjom verzijom zakona predviđena su rešenja za dve grupe ovih ljudi, zavisno od toga koliko zarađuju.

Jedna grupa su oni koji zarađuju do 96.000 dinara kvartalno i oni, ako sadašnji predlog prođe na Vladi Srbije i u republičkom parlamentu, ne bi imali nikakve obaveze po osnovu poreza na dohodak, niti bi plaćali doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Međutim, imali bi jednu obavezu, odnosno, plaćali bi bar minimalne doprinose za zdravstveno osiguranje, kako bi se izbeglo da ostanu zdravstveno neosigurani.

Predviđeno je da doprinos za zdravstveno osiguranje plaćaju na minimalnu osnovicu koja je predviđena Zakonom o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i ona sada iznosi oko 1.400 dinara.

Druga opcija se odnosi na frilensere koji stalno ostvaruju prihode i kod njih je osnovica definisana drugačije. Osnovica se sastoji od normiranih troškova u dinarskom iznosu od 57.900 dinara za kvartal i ona se uvećava za 34 odsto bruto ostvarenog prihoda.

Na nju se plaća porez na dohodak po stopi od 10 odsto. a doprinosi za obavezno penzijsko osiguranje na zakonom propisanu stopu na oporezivi prihod, s tim što je najmanji iznos doprinosa onaj koji se obračunava na minimalni iznos doprinosa za PIO osiguranje.

Milan Pogačar je izneo i rekapitualciju šta je do sada sprovela Radna grupa, ali i prokomentarisao predloge nacrta Zakona:

 •  Prvi model ima neporeziv iznos od 32.000 gde se plaća 1400 din. zdravstveno mesečno. Taj model odgovara onima koji zarađuju do nekih 50.000 din.
 • Drugi model je za one koji više zarađuju i poresko opterećenje je takvo da bi na 1.000 evra trebalo dati 22,5% državi. Staž i zdravstveno se računaju.
 • Tražili smo da se neoporezivi iznos od 32.000 dinara uskladi sa minimalnom zaradom od 40.000 dinara, a da neoporezivi iznos od 19.300 dinara prati Zakon o radu i da se uskladi sa iznosom od 21.300 dinara. 
 • Do kraja smo se borili da u predlogu izmena zakona frilenseri imaju porodiljsko, trudničko i bolovanje
 • Nismo pristali se da minimalni iznos zdravstvenog osiguranja, koje je po ovom nacrtu obavezno, uđe u predlog, insistirali i javno i u okviru radne grupe da zakon ne ide na štetu frilensera
 • I dalje se postupci prema dugovanjima od pre pet godina ne sprovode 

Plan je da se zakon donese do kraja godine a podzakonska akta neophodna za njegovu primenu do kraja februara.

O tome šta je legalno u Srbiji i koja su dva najveća problema frilensera, čitajte u našem posebnom tekstu. 

Video: Frilenseri i danas ispred Skupštine, obratila im se i Brnabić

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Vladan

  18. novembar 2022 | 16:47

  Neverovatno. U ovoj zemlji dobijaš magareće uši ako bilo šta plaćaš. Jesam za to da se smanje davanja državi ali svima. Zašto bi frilenseri bili izuzetak? Dizajner frilenser plaća državi 1.400 dinara, a dizajner preduzetnik (paušalac) oko 30.000 dinara u Beogradu, slično je sa mnoge profesije. Imaju iste troškove i kako da budu konkurentni i zašto bi se neko pri zdravoj pameti registrovao kao preduzetnik....? Priznajem da sam magarac što sam plaćao obaveze državi umesto da sam bio frilenser ili još bolje taksista.

  12
  5

  Podelite komentar

 • Maka

  18. novembar 2022 | 16:47

  Kolko se da procitati na drugim vestima usvojeno je juce....

  1
  3

  Podelite komentar

 • Mikiii

  18. novembar 2022 | 18:09

  Ja nisam razumeo bas najbolje. Ovde pise u tekstu,ako zaradjujes 1000e onda drzavi ide 22,5 posto. Sad meni nije jasno,a ako zaradjujem 2000? Ili je to koliko god preko tih 96000 kvartalno,placas 22,5%? Jel moze neko da mi objasni?

  0
  3

  Podelite komentar