• 3

Cene energije će skočiti 54 odsto, i taj udarac stiže u januaru: Prva ekonomija Evrope na testu

Dodatni prosečni trošak za domaćinstvo koje koristi 4,000 kWh električne energije iznosio bi 784 evra

  • 3
Nemačka Frankfurt Frankfurt / Foto: Tanjug/AP

Napeto je ovih dana u celoj Evropi, pa i u najjačoj ekonomiji na Starom kontinentu.

Naime, mnoga domaćinstva u Nemačkoj će pretrpeti još jedan udarac u januaru, u vidu rastućih računa za energiju, pošto se dobavljači struje i gasa suočavaju sa višim veleprodajnim cenama na tržištu i rastućim naknadama za mrežu, preneo je Rojters.

- Nivo cena energije je istorijski visok i smanjuje kupovnu moć domaćinstava - rekao je Torsten Stork, stručnjak za energetiku sa portala Verivox.

Portal je, inače, pratio 800 dobavljača električne energije i 700 dobavljača gasa, i otkrio da se 137 regionalnih energetskih operatora sprema da poveća cene u proseku za oko 61%, dok 167 nemačkih snabdevača gasom planira povećanje cena od oko 54%.

To bi moglo rezultirati ukupnim povećanjem cena energije za više od 50% u najvećoj evropskoj ekonomskoj sili. Računi za struju nemačkih porodica u novembru su porasli 5 odsto od početka godine, dok su računi za gas porasli više od 40 odsto u odnosu na nivo iz januara.

Prema procenama Verivox-a, dodatni prosečni trošak za domaćinstvo koje koristi 4,000 kWh električne energije iznosio bi 784 evra, dok bi se tipično domaćinstvo koje koristi 20,000 kWh gasa suočilo sa povećanjem od 1.247 evra - na godišnjem planu.

gas, evropa Foto: shutterstock.com

Ovako dramatičan rast cena u Nemačkoj usledio je zbog zavisnosti od ruskog gasa i manje nuklearne proizvodnje u Francuskoj, koja se bori da ponovo pokrene sve svoje reaktore uoči zime.

Stručnjaci kažu da će se energetska inflacija verovatno nastaviti, uprkos paketu hitnih mera vlade. Naime, nemačke vlasti pojačno pripremaju plan kako da narod i privreda dođu do gotovog novca u slučaju nestanaka struje.

Ipak, uprkos krizi, Nemci su nedavno odlučili da uvedu "istorijski veliki" dečji dodatak.

Video: Ambasadorka Konrad: Nemačka je najveći investitor u Srbiji, a interesovanje ne prestaje da raste

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xy

    20. novembar 2022 | 18:01

    Pa kad su ih Ameri naterali da pucaju sebi u noge.

  • Рашо

    21. novembar 2022 | 08:09

    Нека питају В. Британију и САД шта да раде и колико још санкција да уведу Русији!

  • Mima

    21. novembar 2022 | 09:23

    Znaci oni su do sad placali struju godisnje oko 1400e prosecno Prosecno domacinstvo u srbiji je trosilo oko 650e godisnje Prosecna plata u nemackoj je 4000e U srbiji oko 500e. Znaci onisu izdvajali manje od 1/2plate za energiju godisnje,a u srbiji vise od jedne plate... ii kome je gore?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>