• 2

Evropa isključuje ruski gas

EU će angažovati pružaoca usluga da izračuna agregatnu tražnju

  • 2
gas

Foto: Shutterstock

Ministri energetike Evropske unije dogovorili su se da isključe ruski gas iz zajedničke kupovine tokom neformalnog sastanka, saopštila je Evropska komisija.

"Nova pravila će omogućiti državama članicama i energetskim kompanijama da zajednički kupuju gas na globalnim tržištima", navodi se u dokumentu, prenosi TAS S.

Međutim, termin ruski gas nije jasno definisan i još je nepoznato da li će se gas proizveden u Rusiji a kupljen uz pomoć posrednika ili lanca posrednika smatrati takvim.

"Zemlje članice su se složile da gasne kompanije i kompanije koje koriste gas u zemljama EU i Energetske zajednice dostave svoje potrebe za uvozom gasa. EU će angažovati pružaoca usluga da izračuna agregatnu tražnju i traži ponude na globalnim tržištima kako bi zadovoljila ukupnu potražnju", navodi se u saopštenju.

Ovaj dogovor bi tek trebalo da bude zvanično usvojen tokom zakazanog sastanka Energetskog saveta EU, planiranog u decembru.

Češki ministar industrije i trgovine Jozef Sikela, čija zemlja predsedava Savetom EU do januara, rekao je posle neformalnog sastanka da su svi razgovori o tom pitanju završeni i da će ono biti odobreno bez ikakvih prethodnih konsultacija.

Evropska unija će tako obavezati gasne kompanije da određenu količinu gasa kupuju ne direktno na tržištu, već uz posredovanje Evropske komisije.

Video: Grejna sezona oduvala sve predrasude

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    25. novembar 2022 | 11:22

    Та иста Европа ће од Америке куповати тај ИСТИ ( руски ) ГАС од Америке али НЕ по истој цени 😂

  • Aca

    25. novembar 2022 | 16:30

    Ne mogu da verujem koliko glup narod živi u Evropi????

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>