• 11
 ≫ 

Kruži nova prevara na Fejsbuku, na meti građani Srbije: Lažni predsednik banke iz Kanade vam nudi 75 miliona €

 ≫ 

Pored zahvalnice "za prijateljstvo", mami "žrtvu" rečima da je u pitanju saznanje o "njegovoj porodici"

 • 11
David McKay Mekej FB facebook fejsbuk prevara Foto: Andrew Vaughan/PA Images/Profimedia, Facebook/qurban.dogar.9638

Prema rečima jednog od naših čitalaca na Fejsbuku kruži nova prevara. Kako nam je pojasnio, kontaktirao ga je izvesni Qurban Dogar, predstavljajući se kao predsednik i izvršni direktor Royal Bank of Canada, David Mckay, sa "primaljivom" ponudom.

Prvi znak da je po sredi prevara jeste činjenica da je dotična osoba potpisana pod dva imena na profilu, odnosno kao Qurban Dogar, dok mu u zagradi piše ime predsednika banke.

Takođe, koristi fotografiju predsednika, ali je evidentno da je dotični Qurban "ukrao njegov identitet".

Autor poruke piše na ijekavici sa gramatičkim greškama, a pored zahvalnice "za prijateljstvo", mami "žrtvu" rečima da je u pitanju saznanje o "njegovoj porodici".

"Vjerujem da je Božja želja da naiđem na vas u ovo vrlo kratko vrijeme jer vodim važnu i hitnu poslovnu diskusiju koju želim podijeliti s vama za koju vjerujem da će vas zanimati i koristiti jer je u vezi sa vašim prezime i nacionalnost i od toga ćete imati koristi", navodi se na početku poruke, a zatim dalje piše:

"Pišem Vam u vezi čovjeka/građanina iz Vaše zemlje g. Alexa (prezime poznato redakciji), koji je bio vlasnik kompanije za eksploataciju zlata ovdje u Kanadi i također jedan od najvećih dioničara naše banke, ROYAL BANK OF KANADA. Dana 2. februara 2015. g. Alex je otvorio privatni račun sa fiksnim depozitom u našoj banci ROYAL BANK OF CANADA, i deponovao iznos od 78 miliona dolara (oko 75 miliona evra) na račun u svrhu otvaranja kompanija za proizvodnju automobila tamo u vašoj zemlji".

Međutim, "vaš izvesni rođak" je preminuo, piše dalje navodni predsednik kanadske banke.

"Bila je velika nesreća što je gospodin Alex bio među umrlim žrtvama Coronavirus bolesti, preminuo je u decembru 2019. Pokojni gospodin Alex nije spomenuo nijednog najbližeg rođaka/nasljednika kada je otvorio privatni račun sa fiksnim depozitom i položio novac. Bio je udovac, oženjen pokojnom gospođom Elizabetom, a nisu imali djece i nije spominjao rodbinu. Moj tim uprave banke još nema nikakve informacije o ovome, ne znaju za račun i njegovu smrt, jedini razlog zašto sam znao za ovo je što sam ja predsjednik i izvršni direktor banke i svaka transakcija takvog mora biti potvrđeno od mene da bude završeno kao i svijest menadžera banke. Dakle, dok vam sada pišem, jedini ljudi koji znaju za ovo ste vi, ja i direktor banke, a transakcija će biti uspješno obavljena između nas troje", stoji u poruci.

Za kraj, gospodin Mckay traži hitan odgovor na iznesenu ponudu:

"Sada tražimo vašu saradnju kako bismo vas predstavili kao najbližeg/nasljednika računa jer imate isto prezime i isto državljanstvo kao g. Alex, a sjedište moje banke će vam otvoriti račun preko mog ovlašćenja i ovlašćenja menadžer banke. Ne postoji rizik; transakcija će biti izvršena prema legitimnom aranžmanu koji će vas zaštititi od bilo kakvog kršenja zakona. Bolje je da mi tražimo novac nego da dozvolimo direktorima banaka da ga podijele među sobom. Nisam pohlepna osoba, pa predlažem da podijelimo sredstva, 30%/30%/40% što je 30% za vas, 30% za menadžera banke i 40% za mene nadam se da je podjela ok i moj vlastiti dio novca će mi pomoći da započnem svoj novi projekat. Javite mi vaše mišljenje o ovome i molim vas da ove informacije tretirate kao povjerljive. Dat ću vam više detalja kada dobijem vaš hitan odgovor na svoju zvaničnu email adresu ispod".

Jasno je da je u pitanju još jedna u nizu prevara, a meta napada je pre par dana bila i Narodna banka Srbije, o čemu je Telegraf Biznis pisao.

Video: Prevara za minimum 50 evra: Prodavci u rakove natrpali eksere da im dodaju na težini

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Aleksandra

  26. novembar 2022 | 12:26

  Ništa novo. Mene su do sada najmanje njih dvadesetak kontaktirali iz raznih banaka po belom svetu. Iz aviona se vidi da je u pitanju prevara. Ja ih ponekad pustim da vidim dokle će da idu.. haos

 • Sabina

  26. novembar 2022 | 13:15

  Na ovakve ili slične gluposti mogu samo naivne osobe da nasjednu!Da stvar bude još gora ima i onih(znam ih par lično)koji su dali sve svoje podatke od banke,bankovnog računa i sl.tamo nekom neznancu preko jedne od društvenih mreža.Pa se kasnije ispostavilo da je račun bio bukvalno očišćen i sa konta novac otišao u nepoznatom pravcu preko različitih bankovnih računa,država i sl.Samim tim ne razumijem kako narod može biti toliko naivan da nekažem glup?Bukvalno rečeno muž mi nema uvid na bankovni račun,kartice itd.a kamo li tamo neki stranac!!

 • Aca

  26. novembar 2022 | 13:11

  Gde treba da ostavim žiro račun?

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>