• 0

Mali: Dogodine dospeva oko 4,6 milijardi evra duga, ne razmišljamo o porezu na ekstraprofit

Ministar finansija kaže da je dogovor sa MMF-om o stend baj aranžmanu izuzetno važan za našu zemlju

  • 0
ekonomija Foto: shutterstock.com

Ministar finansija, Siniša Mali, rekao je da naredne godine dospeva oko 4,6 milijardi evra duga Srbije, sto će biti plaćeno iz novih zajmova i emisijom obveznica na domaćem tržištu.

- Naredne godine dospeva oko 4,6 milijardi evra direktnih obaveza, od čega je 67 procenata unutrašnji dug, 10 procenata su obaveze prema Svetskoj banci, Evropskoj investicionoj banci i drugim međunarodnim finasijskim institucijama, a 16 procenata su bilateralni ugovori - rekao je Mali za "Politiku".

Naglasio je da je Ministarstvo finansija blagovremeno planiralo načine obezbeđivanja sredstava za otplatu ovih obaveza, a planira se da deo duga bude otplaćen i emisijom obveznica na domaćem tržištu.

- Srbija nema visoke stope kamata na dug. Očekujem da će učešće kamata u BDP-u nekoliko narednih godina ostati oko dva odsto, što je dobra pozicija da izbegnemo izazove. Na kraju 2022. iznosiće oko 1,6 odsto, a 2015. je bilo čak 2,9 odsto BDP-a - istakao je ministar.

Dodaje i kako je dogovor sa MMF-om o stend baj aranžmanu izuzetno važan za Srbiju, o čemu govori činjenica da su već po objavljivanju vesti o kraju pregovora obveznice kojima se trguje na međunarodnom tržištu - zabeležile pad stope prinosa za jedna procentni poen.

Na pitanje da li će, po uzoru na neke evropske i susedne zemlje, Srbija uvesti porez na ekstraprofit, Mali odgovara odrično.

- Srbija u ovom trenutku ne razmlišlja o uvođenju poreza na ekstraprofit. Potpuno smo stabilni, imamo dovoljno novca u budžetu i ne želimo da izazivamo nikakve šokove niti negativne reakcije sa takvim odlukama. Borimo se za predvidivo privredno okruženje.

Video: Ambasadorka Konrad: Nemačka je najveći investitor u Srbiji, a interesovanje ne prestaje da raste

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>