• 1

Otkriveno nalazište zlata kod Srebrenice? U dubokoj zoni se očekuje i bakar

Na lokalitetu Čumavići, na dubini od 50 metara, pronađene su i srebrno-cinkana i olovna ruda

  • 1
zlato Foto: Shutterstock.com

Generalni direktor firme "Drina resurs" iz Srebrenice, Aleksandar Mišković, rekao je na prezentaciji dosadašnjih rezultata geoloških istraživanja obavljenih na području ove opštine - da je na lokalitetu Brežani otkriveno zlato na dubini od 80 metara, prenosi Radio-televizija Republike Srpske.

- Rano je govoriti o količini i procentima tog metala u toni rude, ali je pouzdano utvrđeno da se nalazi u rudnoj strukturi - naveo je Mišković.

Govoreći o rezultatima rada kompanije koja posluje u sastavu kanadske kompanije "Tera Balkanika" iz Vankuvera, Mišković je rekao da su ove godine obavili bušenja na lokalitetima Čumavići, Olovine i Brežani, te da su rezultati obećavajući.

Precizira i da su na lokalitetu Čumavići, na dubini od 50 metara, otkrili srebrno-cinkanu i olovnu rudu sa većom primesom antimona i manjom primesom zlata, a da su u Brežanima otkrili zlato na 80 metara dubine i da očekuju da će u dubokoj zoni doći do bakra u Brežanima i Olovinama.

- Firma "Tera Balkanika" investira u geološka istraživanja u srebreničkoj i bratunačkoj opštini, a nakon toga, i nakon rezultata koje će se dobiti stručnim analizama, odlučiće se da li će se pristupiti izradi projektne dokumentacije i eksploatacije tih ležišta rude i pod kojim uslovima - rekao je direktor ove firme.

Video: Recept za uspeh destilerije u šumadijskom selu - rakija sa ukusom zlata

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>