• 0

Vladan Vasić za Telegraf Biznis: "Želimo da mladi ostanu da rade u Pirotu i da otvorimo fakultet"

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić u intervjuu za Telegraf.rs najavio je mnoge velike projekte za narednu godinu

  • 0

Grad Pirot već godinama odvaja sredstva iz budžeta za unapređenje infrastrukture, ali se uporedo radi i na mnogim drugim projektima.

Gradonačelnik Vladan Vasić otkriva za Telegraf Biznis koji su to projekti u toku, a i šta se tačno planira za sledeću godinu. Između ostalog, Vasić akcenat stavlja na zapošljavanje žena i drugih grupa koje u ovom gradu teže dolaze do posla, a kako je i najavio prosledio je pisma određenim ministrima kako bi se nastavilo sa unapređivanjem Pirota i kako bi se mladi vraćali u svoj rodni kraj.

Kako kaže, u 2023. godini pokušaće da rade na realizaciji dva velika plana za ovaj grad, a za naš portal je otkrio i šta je njegova novogodišnja želja. 

  • 2022. godina bila je jedna od najintenzivnijih kada su u pitanju projekti u Pirotu u poslednjih 15 godina, šta je ono na šta ste posebno ponosni?

- Da, 2022. godina je bila dosta intenzivna. Mi smo iz budžeta izdvojili negde preko 500 miliona dinara za investicije, a preko toga su investicije koje finansiramo zajedno sa mnogim ministarstvima i investicije koje realizujemo sa evropskim fondovima preko prekograničnih projekata Evropske

unije.

Mislim da i ja i svi Piroćanci možemo da budemo najponosniji na projekat izgradnje kupališta, odnosno otvorenog kupališnog kompleksa, preko puta već realizovanog zatvorenog bazena u naselju Senjak, gde postoje i fudbalski tereni i predivno šetalište keja na Nišavi i mislim da će to biti ukras celog regiona. Investicija je vredna preko 4 miliona evra i investiramo iz našeg budžeta.

Mislim da ćemo sledeće godine potpuno isplatiti taj objekat, a ove godine je izgradnja pri samom kraju, tako da je već spreman za narednu kupališnu sezonu.

  • Koji projekti u Pirotu su trenutno u toku i šta planirate za narednu godinu?

- U Pirotu polako privodimo kraju građevinsku sezonu. Radili smo rekonstrukciju mnogih putnih pravaca, uređenje parkinga oko zgrada, trenutno završavamo jedno veliko uređenje parking prostora u iznosu od 45 miliona dinara u naselju 7. juli. Pored toga rekonstruisali smo dosta ulica, izgradili smo nekoliko kružnih tokova. Radi se i poligon za obuku vozača koji je vredan blizu 90 miliona dinara.

Trenutno se radi i rekonstrukcija Doma vojske u vrednosti od 3 miliona evra, a to finansira Ministarstvo kulture. Radimo i projektnu dokumentaciju za dalju rekonstrukciju bolnice.

Dakle, imamo planove, ali ovu građevinsku sezonu polako privodimo kraju i naravno pravimo planove za sledeći budžet. Imali smo izbore i za mesne zajednice tako da ćemo obaviti razgovore i sa predsednicima mesnih zajednica da vidimo koji su njihovi problemi i predlozi.

Ideja je da se grad uređuje kompletno i ravnomerno, da ne zaboravimo nijedno selo, a da naravno obratimo pažnju na građane u centru grada.

  • Najavili ste razgovore sa pojedinim ministrima, kao i da ćete imati konkretan predlog za svakog od njih. Da li se trenutno nešto radi na tom polju?

- Da, ja sam najavio razgovore, a određenim ministrima sam pisao i pismo. Želim da ta pisma prodiskutujemo u konkretnim razgovorima. Već nekoliko godina postoji inicijativa o povratku vojske u Pirot. Imamo i dosta dobro sređen prostor za vojsku i nekada smo zaista bili veliki centar za obuku, nadam se da postoje pozitivni signali da se vojska vrati u Pirot, to bi značilo za naš grad i sa ekonomskog i bezbednosnog stanovišta. Čak bi uticalo i na povoljni migracioni tok, ima dosta vojnika i oficira koji su rodom iz Pirota, a rade van njega. To bi bilo poput otvaranja jedne male fabrike u Pirotu. To je jedna tema za razgovor za ministrom odbrane.

Druga tema koja je za mene najvažnija jeste o visokoškolskom obrazovanju u Pirotu.

Želimo da zaustavimo negativan trend koji u ovom delu Srbije postoji decenijama, da nam mladi odlaze i da je natalitet smanjen. Mislimo da zbog privrede ovog kraja u okviru Niškog univerziteta može da bude otvoren jedan fakultet, kao što je na primer FON, to nedostaje Niškom univezitetu. Vidimo to po deci koja odlaze u Beograd i studiraju FON, a naročito je važno za razvoj privrede i IT sektora koji smo snažno započeli u ovom delu Srbije.

  • S obzirom na to da ste član NALED-a, posebno je ostao zapažen i projekat zapošljavanja žena. Da li i dalje radite na tome?

- Dugo godina sam član NALED-a, to je doprinelo da imam mnoga poznanstva, a započeli smo i mnoge akcije sa njima. Jedna od ideja jeste da se

potpomogne žensko preduzetništvo i da se očuvaju stari zanati i to NALED sa etno mrežom uspešno radi. Mi smo zajedno sa NALED-om osnovali jednu uspešnu diplomatsku tkačku koloniju u cilju da je što je moguće više među diplomatskom elitom promovišemo naš pirotski ćilim, a da sa druge strane naučimo što je moguće veći broj žena da tkaju i da izradom ćilima i drugih suvenira dođu do nekog dodatnog prihoda.

Za sledeću godinu u okviru budžeta planiramo posebne mere za podsticaj zapošljavanja u ženskom preduzetništvu i posebnu budžetsku liniju za očuvanje starih zanata.

Tako da se nadam da će žene koje žele da se bave tim starim zanatima imati prilike da imaju svoj posao kao preduzetnice i podršku iz našeg budžeta. To već i radimo kroz dva projekta koja radimo sa ambasadom Nemačke gde mogu da se prijave i dobiju osnovne materijale, novac, opremu, a naravno i ako im je potrebna neka edukacija dođe do razvijanja znanja.

  • Kakva je trenutna situacija u Pirotu što se tiče posla, da li ima posla za građane?

- Zvanični podaci pokazuju da je došlo do velikog broja pada nezaposlenosti u proteklih nekoliko godina, a naravno da je problem nezaposlenosti i dalje prisutan. Ono što nije dobro je struktura nezaposlenosti onih koji su na nacionalnom tržištu rada, a to je i starosna i obrazovna struktura. Najviše ima ljudi u srednjim godinama sa niskim obrazovanjem i za njih je zaista teško doći do posla.

Imamo i programe za poslodavce gde stimulišemo da zaposle ljude iz te teže kategorije lica. Organizujemo i sajam zapošljavanja gde uvek ima nekog nesklada između potražnje poslodavaca i onog što se nudi, tako da smo krenuli u osnovnim školama sa obukom odraslih, odnosno obrazovanjem odraslih, a imamo i neformalne načine za zavšravanje nekih obuka. Kada pogledate kompletnu sliku koliko se Pirot razvio u proteklih 10-15 godina onda mislim da imamo potencijala za zapošljavanje. Problem su zapošljavanje mladih i žena. Imamo i pozitivne i negativne strane.

  • Šta je ono što biste sledeće godine voleli da vidite u svom gradu i šta biste izdvojili kao novogodišnju želju?

- Zaista bih voleo da se ostvare inicijative koje imamo. Krenuli smo u razvoj IT sektora i tu takođe imamo pozitivne pomake. Od toga da nismo ni znali da li IT sektor u Pirotu može da funkcioniše stigli smo do toga da pre neki dan zajedno sa nemačkom ambasadorkom otvorimo trening centar za razvoj IT kadrova i do toga da imamo Južnoafrikanca koji ovde ima firmu koja zapošljava 23 ljudi. Imamo firmu koja radi za Švajcarce i koja radi za Amerikance.

Imamo nekoliko firmi u IT sekotru.

Pun pogodak i moja ne samo novogodišnja želja, već želja i za naredni period bi bila da zajedno sa Ministarstvom obrazovanja i Niškim univerzitetom osnujemo fakultet u gradu Pirotu. To bi doprinelo razvoju čitavog regiona, pre svega privrede, a i IT sektoru.

Osim ovih tema Vasić je za naš portal govorio i o načinima da se poveća natalitet u Pirotu, kao i merama za poboljšanje prirodnog priraštaja, o čemu ćete takođe moći da čitate.

Video: Pirotske tkalje prave ćilime za Hilandar

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>