• 1

Stvara se gasna unija: Tri zemlje žele da uključe i Kinu

Novak nije izneo dalje detalje o tome šta bi gasna unija podrazumevala

  • 1
gas Foto: shutterstock.com

Rusija razgovara s Kazahstanom i Uzbekistanom o formiranju moguće „gasne unije“ kako podržala isporuke energije između tri zemlje i drugim kupcima, uključujući Kinu, izjavio je potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak.

Novak nije izneo dalje detalje o tome šta bi gasna unija podrazumevala niti u kojoj fazi su razgovori, prenosi Rojters pozivajući se na agenciju Interfaks. Portparol kazahstanskog predsednika Kasima-Žomarta Tokajeva saopštio je danas da je ruski predsednik Vladimir Putin izneo tu ideju na sastanku sa Tokajevim u ponedeljak.

On takođe nije naveo detalje.

Dok je Rusija veliki izvoznik prirodnog gasa, Uzbekistan i Kazahstan proizvode otprilike onoliko koliko i troše. Te dve zemlje su povezane gasovodom s Rusijom, a preko njihovih teritorija prolazi i zaseban gasovod koji ide ka Kini.

Oba pomenuta gasovoda uglavnom pumpaju gas iz Turkmenistana, navodi Rojters i dodaje da Kazahstan i Uzbekistan nikada nisu prijavili bilo kakve tranzitne isporuke ruskog gasa za Kinu ili bilo koju drugu zemlju.

Video: U Beograd stiglo 100 novih autobusa na prirodi gas

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale71

    29. novembar 2022 | 11:16

    Problem je što s Rusijom neće više niko nikakvu uniju!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>