• 1

Kineski zid oko Putina i Si Đinpinga: "Naše zemlje su energetski stabilne"

Rusija razgovara i sa Kazahstanom i Uzbekistanom o formiranju moguće "gasne unije"

  • 1
Vladimir Putin, Si Đinping Vladimir Putin (levo) i Si Đinping / Foto: Tanjug/AP

- Kineska vlada će jačati energetsko partnerstvo sa Rusijom i raditi zajedno sa Moskvom na obezbeđivanju globalne energetske sigurnosti - najavio je kineski predsednik Si Đinping u poruci učesnicima Četvrtog rusko-kineskog energetskog poslovnog foruma, koji je počeo danas.

"Kina planira da uspostavi još tešnje partnerstvo i saradnju s Rusijom u energetskom sektoru, da omogući razvoj ekološki prihvatljivih i zelenih izvora energije i da zajednički radi na zaštiti globalne energetske bezbednosti, održivosti proizvodnih lanaca, i da da novi doprinos dugoročnoj pouzdanosti snabdevanja", navodi se u poruci Si Đinpinga, koju je pročitao potpredsednik Kine, Han Dženg.

Kineski predsednik je, takođe, ocenio da je interakcija između Kine i Rusije u sferi energetike kamen temeljac bilateralne saradnje i efikasna sila u zaštiti globalne energetske bezbednosti, prenosi agencija Tass.

Si je istakao i da je energetska saradnja između dve zemlje stabilna, uprkos spoljnim rizicima i izazovima, dodajući da "Rusija i Kina intenziviraju interakciju i koordinaciju i promovišu velike projekte saradnje, čime se pokazuje rusko-kineska energetska otpornost".

Putin o odnosima s Kinom

-Rusko-kineski odnosi se stabilno razvijaju, uprkos nestabilnoj situaciji u svetu - naveo je ruski predsednik Vladimir Putin, takođe u poruci učesnicima Četvrtog rusko-kineskog energetskog poslovnog foruma.

Rusija, Kina Foto: Shutterstock

Putinovu poruku pročitao je generalni direktor Rosnjefta, Igor Sečin.

"Uprkos komplikovanoj međunarodnoj situaciji, sveobuhvatno partnerstvo i strateške veze između Rusije i Kine nastavljaju da se razvijaju, a energetska industrija ostaje jedna od ključnih oblasti naše ekonomske saradnje koja se najbrže razvija", istakao je Putin.

Predsednik Rusije je naveo i da su Rusija i Kina nedavno uspele da obezbede prilično visok nivo bilateralnih veza u oblasti industrije nafte, gasa, uglja i energetike, kao i da dosledno rade na realizaciji velikih zajedničkih projekata na kineskim nuklearnim elektranama i proizvodnji tečnog prirodnog gasa.

- Najvažnija oblast aktivnosti foruma je izrada investicione mape rusko-kineske energetske saradnje - naglasio je Putin.

Podsećamo, Rusija razgovara sa Kazahstanom i Uzbekistanom o formiranju moguće "gasne unije", kako podržala isporuke energije između tri zemlje i drugim kupcima, uključujući Kinu.

Video: Ambasadorka Konrad: Nemačka je najveći investitor u Srbiji, a interesovanje ne prestaje da raste

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    29. novembar 2022 | 12:38

    SVETOM NESME VLADATI NATO AGRESOR !!!! NATO U BLATO !!! NIKAD VISE NATO FASIZAM!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>