• 0

Da li je Mask "uticao" na ovu odluku FED-a? Pauel izašao s novim planovima

Akteri na Volstritu pozitivno su reagovali na Pauelove poruke

  • 0
FED američka centralna banka, kamate berza kriza

Foto-ilustracija: Shutterstock

- Federalne rezerve (FED) bi mogle da ublaže tempo agresivnog povećanja kamatnih stopa već u decembru - izjavio je predsednik Američke centralne banke, Džerom Pauel.

- Vreme za ublažavanje tempa povećanja stope moglo bi da nastupi odmah nakon sastanka u decembru - dodao je on u sredu u Brukings institutu za fiskalnu i monetarnu politiku, na svom poslednjem javnom nastupu uoči sednice FED-a 13. i 14. decembra kada će se odlučivati o referetnoj kamati.

Pauel je, ipak, upozorio da će monetarna politika "verovatno ostati restriktivna neko vreme", dok se ne pojave pravi znaci napretka u borbi protiv visoke inflacije, prenosi CNBC.

- Uprkos nekim obećavajućim kretanjima, pred nama je dug put za ponovno uspostavljaje cenovne stabilnosti - kazao je čelnik FED-a, napominjući da Banka još uvek "ne vidi ubedljiv napredak" u obuzdavanju inflacije koja pritiska ekonomiju.

Takođe je primetio da je za političke poteze, kao što su povećanje kamatnih stopa i smanjenje FED-ovih obveznica generalno, potrebno vreme da prožmu sistem. Akteri na Volstritu pozitivno su reagovali na Pauelove poruke.

Podsećamo, najbogatiji čovek sveta, Ilon Mask, rekao je nedavno kako "FED mora odmah da smanji kamate, ako želi da spreči recesiju".

Video: Rat u Ukrajini uticao na inflaciju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari