• 3

Dobra vest za sve naše ljude u Austriji: Stupile na snagu nove mere

Svim domaćinstvima, bez podnošenja bilo kakvih zahteva, biće naplaćivana struja po subvencionisanoj ceni

  • 3
Austrija Foto: Shutterstock.com

Austrija je jedna od zemalja koja se trudi na sve načine "upravlja" aktuelnom energetskom krizom - kako kroz uštedu struje i potrošnje gasa, tako i kroz pružanje pomoći građanima.

Danas su u toj državi stupile na snagu subvencionisane cene električne energije, koje je usvojila vlada sa ciljem da "rastereti" građane.

Shodno tome, sva domaćinstva će sada plaćati 10 centi kilovatsat za potrošnju do 2.900 kilovatsati. Vlada Austrije je odredila da je prosečna potrošnja domaćinstva 2.900 kilovatsati i za tu količinu energije primenjuje se cena koja je subvencionisana, dok će sve što pređe tu količinu - biće naplaćivano po trenutnoj tržišnoj ceni.

Svim domaćinstvima, bez podnošenja bilo kakvih zahteva, biće naplaćivana struja po toj ceni.

Država će subvencionisati do 30 centi po kilovatsatu, kako bi građani mogli dobiti cenu od maksimalno 10 centi, pošto su svi operatori u proteklom periodu podigli cene.

Sa druge strane, vlada nije predvidela slične mere kada je u pitanju cena gasa, a jedna četvrtina Austrijanaca se greje upravo na taj energent.

Podsećamo, Austrija je dogovorila i hitan plan u slučaju nestašice struje. Istovremeno, ako se slično desi u Francuskoj, ozivanje hitnih službi telefonom možda neće biti moguće u nekim delovima zemlje.

Video: Beč gradi prvu geotermalnu toplanu

(Telegrag Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oki

    1. decembar 2022 | 10:22

    I Srbija se bori al da osiromaši gradjana....mi smo tigar nama ništa ne treba

  • Dejan

    1. decembar 2022 | 10:45

    Nemojmo se zavaravati ovo je samo politicki trik i zamagljivanje stvarnosti. Otprilike ovako manje od 1%domacinstava u evropi potrosi na godisnjem nivou tu kolicinu struje tj.dadje da mesecna potrosnja po domacinstvu bude 241kwh a to je gotovo nemoguce sa svim danasnjim potrosacima tako da ce 99%placati ekonomsku cenu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>