• 0

Mali završio dvodnevnu posetu Saudijskoj Arabiji: Važno uspostavljanje direktnog leta između dve zemlje

Predstavnici Privredne komore su izrazili želju da što više njihovih privatnih kompanija posluje u Srbiji

  • 0
Siniša Mali Saudijska Arabija Faisal F Alibrahim

Siniša Mali / Foto: Tanjug/Ministarstvo finansija

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali završio je dvodnevnu posetu Kraljevini Saudijskoj Arabiji sastankom sa ministrom ekonomije i planiranja te zemlje Faisalom F. Alibrahimom, kao i sa predstavnicima Privredne komore.

Mali je ministru ekonomije i planiranja preneo makroekonomske rezultate koje je Srbija postigla u prethodnom periodu, kao i potencijale za ulaganje u našu zemlju, prenosi Tanjug.

- U poslednje dve godine, dok je trajala kriza izazvana pandemijom korona virusa, Srbija je kumulativno ostvarila najbolje rezultate po pitanju privrednog rasta u Evropi, javni dug nam je pod kontrolom, a nezaposlenost na istorijskom minimumu. Srbija danas privlači rekordan broj stranih direktnih investicija, više od svih država regiona zajedno, a brojni su potencijali naše zemlje za ulaganje. Dobar primer je i naša saradnja sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, sa kojima imamo međudržavni sporazum, a koji su u roku od deset godina postali treći ekonomski partner Srbije. Isto toliko ima prostora i za našu saradnju sa Saudijskom Arabijom - istakao je potpredsednik Vlade.

Sagovornici su istakli i važnost uspostavljanja direktnog leta između dve zemlje, što bi značajno doprinelo razvoju turizma, i podstaklo dalje kontakte privrede.

- Važno je da u Beograd dođu privrednici iz Saudijske Arabije, ali i ministri ekonomije i planiranja, turizma, poljoprivrede i predstavnici Privredne komore Kraljevine Saudijske Arabije, dakle, da to bude šira delegacija sa konkrentim kompanijama, kako bismo stvorili kontakte i sagledali sve mogućnosti za saradnju, kojih zaista ima mnogo. U svetu punom neizvesnosti, potrebni su nam prijatelji sa kojima možemo da sarađujemo na više polja - istakao je Mali.

Predstavnici Privredne komore su izrazili želju da što više njihovih privatnih kompanija posluje u Srbiji, kao i srpskih u Saudijskoj Arabiji, i prihvatili poziv ministra da dođu u Beograd sa predstavnicima kompanija zainteresovanih za ulaganje u Srbiji.

Potpredsednik Vlade je ovim sastancima završio dvodnevnu posetu Kraljevini Saudijskoj Arabiji, tokom koje se sastao i sa ministrom turizma Kraljevine Saudijske Arabije Ahmedom El Hatibom i ministrom finansija Mohamedom El Džadanom, kao i sa predstavicima Saudijskog fonda za razvoj.

Podsetimo, ministar finansija Siniša Mali juče se sastao sa vršiocem dužnosti generalnog direktora saudijskog fonda za razvoj Sultanom Abdulrahmanom El Maršadom i tom prilikom izjavio:

- Predstavili smo Srbiju u najbolјem mogućem svetlu, potencijal za saradnju je veliki, a posebno interesovanje je za ulaganja u infrastrukturu, energetiku, polјoprivredu.

On je istakao da bi od dalјeg rasta stranih direktnih investicija, po kojima je Srbija rekorder u regionu, imale koristi i susedne zemlјe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari