• 12
 ≫ 

Penzioneri danas dobijaju uvećane penzije

 ≫ 

Ministar Siniša Mali je najavio da će za devet odsto veće penzije u utorak, 6. decembra dobiti i oni koji pripadaju kategoriji vojnih i poljoprivrednih penzionera, dok će 10. decembra biti isplaćena kategorija „zaposleni“, koja broji najviše penzionera

 • 12
Penzija ilustracija, penzioneri, starost, starci, pare, novac, dinari Foto-ilustarcija: Telegraf

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će prve uvećane penzije za devet odsto danas biti na računima penzionera koji pripadaju kategoriji „samostalne delatnosti“.

Ministar Mali je naglasio da su građani i njihov životni standard u fokusu Vlade Srbije i da se neće dozvoliti da aktuelna ekonomska kriza i svi izazovi sa kojima se suočavamo utiču na kvalitet njihovog života.

"Zato, kao što smo i obećali, idemo sa povećanjem penzija, plata u javnom sektoru i minimalne zarade, naveo je on i dodao da već danas, 2. decembra, penzioneri koji pripadaju kategoriji samostalnih delatnosti će dobiti za devet odsto veće penzije", rekao je Mali a saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ministar je najavio da će za devet odsto veće penzije u utorak, 6. decembra dobiti oni koji pripadaju kategoriji vojnih i poljoprivrednih penzionera, dok će 10. decembra biti isplaćena kategorija „zaposleni“, koja broji najviše penzionera.

Posebno raduje što se sredstva za ove uvećane penzije izdvajaju iz budžeta Fonda PIO koji beleži bolju naplatu doprinosa i ima više novca, ukazao je ministar Mali.

Potpredsednik Vlade je podsetio na to da su penzije povećane od 1. novembra za devet odsto, ali i naglasio da uskoro, odnosno od 1. januara 2023. godine, sledi novo povećanje od 12,1 odsto, čime dolazimo do toga da će prosečna penzija u 2023. godini biti za 20,8 odsto veća u odnosu na 2022. godinu.

Mali je naglasio i da penzije rastu iz godine u godinu, iako skoro tri godine traje kriza u svetu, prvo prouzrokovana pandemijom, a potom i dešavanjima u Ukrajini.

„I pored svih izazova sa kojima se suočavamo naše javne finansije su stabilne i sva povećanja primanja građana neće ugroziti njihovu stabilnost“, istakao je ministar Mali.

On je rekao i da se prema projekcijama Ministarstva finansija očekuje da prosečna penzija u decembru bude 287,2 evra, a u decembru 2023. godine 322 evra.

„Moramo da vodimo računa o penzionerima, da ih podržavamo, da budemo uz njih. Sva obećanja koja smo dali smo ispunili u dan i u dinar. Кao što je predsednik Aleksandar Vučić svojevremeno obećao da će prosečna plata u Srbiji biti 500 evra, i to smo ispunili, sada nam je cilj da do kraja 2026. godine prosečna plata bude hiljadu evra, a penzija između 420 i 450 evra“, poručio je ministar.

Ministar Mali je podsetio i da se od 1. januara očekuje i povećanje plata u javnom sektoru od 12,5 odsto, dok će plate za vojna lica, oficire, podoficire i vojnike po ugovoru biti povećane za 25 odsto. Takođe, kako je naveo, minimalna zarada će od 1. januara biti veća za 14,3 odsto.

Mali je poručio da nastavljamo da brinemo o građanima i da štitimo njihov životni standard, istakavši da se Vlada domaćinski ponašala i vodila odgovornu ekonomsku politiku i sada imamo dovoljno novca i za povećanje penzija i plata i minimalne zarade.

To je odgovorna politika i odgovorno vođenje javnih finansija i od toga nećemo odustati, zaključio je ministar.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Miki

  2. decembar 2022 | 08:23

  Koje bre crno povecanje, izgleda da je neka sala, 5000 dinara su postale 500 dinara.Toliko o povecanju.

 • Panta

  2. decembar 2022 | 09:08

  Ne zivim u Srbiji 30 g. Nisu mi jasna ta povecanja. 9 % za sve , znaci onaj ko ima 9000 dinara dobija 900 dinara a onaj koji ima 100,000 (ukoliko ima takvih)dobija 9000,to jest kompletnu najmanju penziju. Moze li neko da mi objasni?

 • Penzioner

  2. decembar 2022 | 08:17

  Eeeeeeeeeeeeee....

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>