• 9

Srbija potrošila 40 miliona evra za uvoz struje za jedan mesec

Srbija nedvoismisleno odlučna na putu da smanji fosilna goriva i ukine ugalj do 2050. godine

 • 9
struja, štednja struje

Foto: shutterstock.com

Srbija je prošlog meseca platila oko 40 miliona evra za uvoz struje, ovog meseca planira se da za to bude izdvojeno više od 50 miliona evra, a u januaru verovatno i više jer će biti hladnije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

"To su ogromna izdavanja. Sa time se ne suočavamo samo mi već cela Evropa i ceo svet, ali je nama od izuzetne važnosti sva pomoć koja pre svega može da dođe od naših evropskih partnera", rekla je Đedović novinarima u JP "Elektromreža Srbije", gde je zajedno sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem prisustvovala predstavljanju projekta Transbalkanski koridor za prenos električne energije, prenosi Tanjug.

Đedović je rekla da je Srbija nedvoismisleno odlučna na putu da smanji fosilna goriva i ukine ugalj do 2050. godine u svojoj proizvodnji struje.

"Da bismo u tome uspeli, moramo da računa i nadamo se da će EU nastaviti da nas podržava jer taj prelazak i smanjenje uglja u našem energetskom miksu i povećanje obnovljivih izvora energije ima ogromne izdatke. Pričamo o oko 22 milijarde evra koje su neophodne da se ulože do 2050. godine", rekla je i dodala da pored toga u mrežu treba da se uloži 10 milijardi evra.

Dodala je da su to ogromna sredstva i da to nećemo moći sami da uradimo, a na to smo se, podsetila je, obavezali potpisivanjem Sofijske deklaracije, kao i sve zemlje u regionu, da ćemo isto kao zemlje članice EU da budemo odlučni na putu ka zelenoj energiji.

"Znamo da će taj put imati puno uticaja i na ljude koji rade trenutno u postrojenjima koja su na ugalj, da će morati da se prekvalifikuju, da će to zaista imati ogromne troškove i mi računamo na pomoć EU u tome i sigurna sam da ćemo zajednički u tome uspeti", rekla je Đedović.

 

Video: Vučić: Uskoro mere za uštedu struje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • CH

  2. decembar 2022 | 10:09

  Tigar . . . . Ekonomski . . .. šta je 40 mil € za nas.Mi da hoćemo možemo da ugasimo EPS i Kolubaru i da svu struju izvozimo.Ali gde posle sa Bajatovićima gasicima . . . . .Hmmm teško.

  19
  0

  Podelite komentar

 • Pera

  2. decembar 2022 | 10:20

  Pa od.koga uvozimo kad se ceo svet suočava sa krizom

  13
  1

  Podelite komentar

 • Paja

  2. decembar 2022 | 11:03

  A Grčić

  12
  0

  Podelite komentar