• 2

Vesić: Do kraja godine očekujemo rekordnih 3,9 milijardi evra stranih investicija

U 2019, godini pre pandemije, kapitalne investicije povećane su na 184 milijarde dinara, a BDP Srbije je porastao za 4,3 odsto

  • 2
Goran Vesić Foto: Goran Vesić

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, rekao je da "podaci o ulaganjima u infrastrukturu do 2012. i nakon te godine, najbolje govore o tome koliko se Srbija promenila u poslednjih 10 godina".

Vesić je, u autorskom tekstu za Novosti, naveo da Srbija ove godine za kapitalna ulaganja izdvaja 3,6 milijarde evra – čak tri puta više u odnosu na cifru zabeleženu pre deceniju.

- Nedavno usvojen rebalans budžeta, kao i predlog budžeta za 2022. godinu pokazuju da nadolazeća kriza, zbog koje su mnoge razvijene zemlje ušle u recesiju, ne utiče na strateško opredeljenje Vlade Srbije da nastavi da ulaže u kapitalne projekte - istakao je Vesić.

Upravo to je, kako kaže, jedan od razloga zbog kojeg će Srbija i ove, i naredne godine imati, za postojeće okolnosti, stabilne stope rasta između 2,5 i tri odsto. "Upravo da bi se smanjili negativni efekti, država nastavlja da ulaže u velike infrastrukturne projekte", podvukao je ministar.

Navodi i da je Srbija 2018. godine, u odnosu na 2017, iz budžeta za kapitalne investicije izdvojila 68 odsto više novca, odnosno 141 milijardu dinara, a dok je 2017. rast BDP-a bio manji od svetskog proseka - 2,1 prema 3,8 odsto - već sledeće godine se situacija preokrenula: srpski BDP je porastao za 4,5 odsto, a svetski za 3,6.

U 2019. godini kapitalne investicije povećane su na 184 milijarde dinara, i BDP je porastao za 4,3 odsto, a svetski za 2,8 odsto.

Vesić je napomenuo da dalji rast javnih investicija nije zaustavila ni pandemija kovida-19, jer je 2020. u infrastrukturne projekte uloženo 196 milijardi dinara, što je svakako doprinelo da pad BDP-a od 0,9 odsto bude mnogo blaži, jer je svetski te godine smanjen za tri procenta.

Ističe i da su prošle godine kapitalni rashodi povećani na 373 milijarde dinara, a stopa privrednog rasta od 7,4 odsto je opet bila iznad svetskog proseka od šest procenata, i jedna od najviših u Evropi.

- U ovoj i narednoj godini za te namene rezervisali smo oko 420 milijardi dinara i na tome gradimo očekivanja da ćemo, ne samo izbeći recesiju koja preti mnogim zemljama, nego obezbediti stabilne stope rasta, dok se ekonomska i politička situacija u svetu ne stabilizuje - istakao je ministar građevine u Vladi Srbije.

VESIC PUTEVI ZIMA Foto: Tanjug/Predrag Mitić

Vesić ukazuje i da su do septembra ove godine strane investicije već premašile tri milijarde evra, a očekuje se da će do kraja godine dostići rekordnih 3,9 milijardi evra. Dodaje da su stranci pre deset godina uložili 750 miliona evra, a u poslednjih pet godina investirali su više od 17 milijardi evra.

- Bez moderne infrastrukture Srbija ne bi bila tako atraktivna za investitore. Uostalom, uz svaki novi auto-put niču i nove fabrike, a zahvaljujući tome nezaposlenost u Srbiji je na kraju drugog kvartala ove godine smanjena na rekordno niskih 8,9 odsto - konstatovao je Vesić i ponovio da "Vlada Srbije i ne pomišlja da odustane ni od jedne investicije".

Zato je u budžetu za 2023. godinu obezbedila značajna sredstva za gradnju auto-puteva, brzih saobraćajnica, puteva, mostova, obilaznica, brze pruge do granice sa Mađarskom, komunalne, kanalizacione i infrastrukture za odlaganje komunalnog čvrstog otpada, širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima, gasnog interkonektora Srbija-Bugarska, modernizaciju postojećih i gradnju novih objekata javne namene (zdravstvo, prosveta i nauka), za Nacionalni fudbalski stadion i brojne druge infrastrukturne projekte, zaključuje ministar.

Video: Ambasadorka Konrad: Nemačka je najveći investitor u Srbiji, a interesovanje ne prestaje da raste

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    6. decembar 2022 | 04:41

    A kako su zovu one pare što nam gasterbajteri šalju svake godine po 5 mlrd €? A na koje mudro svi ćutite jer je to normalno postalo...

  • 😷😷😷😷😷

    4. decembar 2022 | 14:21

    Pa sve ste prodali strancima, jos to malo sto je ostalo i to dajte pa da se lepo pokupimo i svi odemo u tri lepe

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>