• 2

Mađarska oslobođena ograničenja cena ruske nafte: Sijarto "potkačio" Brisel

Postavljanje gornje granice cene ruske nafte bi trebalo da stupi na snagu 5. decembra ili ubrzo nakon toga, navedeno je u zajedničkom saopštenju G7, EU i Australije

  • 2
Panorama Budimpesta

Foto: Shutterstock

Mađarskoj je odobreno izuzeće od gornje granice cena ruske nafte koju su postavile EU i zemlje Grupe sedam (G7), saopštio je u subotu mađarski ministar spoljnih poslova, Peter Sijarto.

Podsećamo, G7 i Australija su se 3. decembra pridružile da usvoje gornju granicu cene ruske nafte od 60 dolara po barelu, ubrzo nakon što je EU postigla jednoglasni dogovor o istoj ceni.

"Tokom pregovora o limitu cene nafte, žestoko smo se borili za mađarske interese i na kraju smo uspeli: Mađarska je izuzeta od ograničenja cene nafte. Još jednom smo uspeli da zaštitimo sigurnost snabdevanja energijom naše zemlje", napisao je Sijarto na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici, prenosi RT.

On je takođe kritikovao Inicijativu, rekavši da je "krajnje vreme" da Brisel shvati da mere poput ove "najviše štete evropskoj ekonomiji". Dodao je da bi, umesto postavljanja ograničenja cena, trebalo povećati broj energenata, što bi na kraju srušilo globalne cene.

Inače, postavljanje gornje granice cene ruske nafte bi trebalo da stupi na snagu sutra, 5. decembra ili ubrzo nakon toga, navedeno je u zajedničkom saopštenju G7, EU i Australije, objavljenom u subotu.

Ovo ograničenje će zabraniti zapadnim kompanijama da osiguravaju ili finansiraju plovila koja prevoze rusku naftu, osim ako se teret ne kupi na nivou ograničenja ili ispod njega. Brodovi koji prekrše sporazum o ograničenju cena biće kažnjeni povlačenjem osiguranja i finansiranja na 90 dana. Kapacitet će se revidirati svaka dva meseca.

Očekuje se da će slična mera, usmerena na ruski izvoz naftnih derivata, biti uvedena u februaru.

Moskva je u subotu ponovila da neće priznati gornju granicu cena. Rusija bi, takođe, trebalo da danas kasnije razgovara o ograničenju sa članicama OPEK-a, a u međuvremenu se oglasio i stalni ruski predstavnik pri međunarodnim organizacijama u Beču, Mihail Uljanov.

- Rusija će prestati da isporučuje naftu evropskim zemljama nakon što se Evropska unija složila da uvede gornju granicu cene ruske nafte.

Video: Novi avion Er Srbije Mihajlo Pupin

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    4. decembar 2022 | 11:41

    EU samo sebi nanose štetu uvođenjem sankcija, a donose korist Rusiji zbog rasta cena energenata...

  • The

    4. decembar 2022 | 14:18

    U Mađarskoj je za strance gorivo gotovo duplo skuplje, ali kao nije za Srbiju i Sloveniju. Ne znam ni šta bi Slovenac na tu stranu išao, a Srbi prolaze sa nemačkim i austrijskim tablicama i ako sipaju plate duplo. Kroz mađarsku još od jula samo prođem, za pišanje im više ne stanem, tata mrtvi neka im plati duplo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>