• 0

Ruske banke dobile naredbu: Moraju da kreiraju zamene za Apple Pay i Google Pay

Navodi se da je tehnologija novog sistema relativno jednostavna i jeftina za implementaciju

  • 0
iPay  online trgovina  plaćanje Foto: Shutterstock

Ruskim bankama je naloženo da kreiraju domaću uslugu plaćanja, koja će zameniti Apple Pay i Google Pay, izvestio je u ponedeljak Kommersant.

Prema izveštaju, Nacionalni sistem platnih kartica (NSPK) dao je zadatak bankama da kreiraju uslugu koja bi omogućila ljudima da plaćaju svojim Mir karticama, pomoću pametnog telefona i QR koda.

NSPK je operator platnog sistema Mir, ruskog pandana kompanijama Visa i Mastercard, koji takođe obavlja sva bezgotovinska plaćanja u Rusiji. Očekuje se da će nova usluga biti spremna do kraja aprila sledeće godine, a do novembra će pokrivati 85 odsto ruskih prodajnih mesta, piše RT.

Alma Obajeva, šefica NSPK, rekla je za novinsku kuću Kommersant da je tehnologija relativno jednostavna i jeftina za implementaciju.

- Operativni bilten, objavljen u decembru, predviđa integraciju ove usluge od strane banaka i trgovaca do kraja aprila 2023. Očekujemo da će do tada banke biti spremne da testiraju uslugu i pruže svojim klijentima mogućnost plaćanja, koristeći tehnologiju - rekla je ona.

NSPK je, međutim, napomenuo da "ne može naterati kompanije da usvoje novi sistem". Eksperti su izjavili da će taj potez zahtevati zamenu do 2 miliona POS terminala u maloprodajnim objektima širom Rusije.

Podsećamo da su i Apple Pay i Google Pay prestali da rade u Rusiji ranije ove godine, nakon što su zapadne zemlje uvele sankcije tamošnjim bankama.

Inače, podsećamo vas i da je opcija Google Pay dostupna u Srbiji od 23. avgusta ove godine.

Video: Šta je SWIFT i kako funkcioniše najzaštićeniji sistem međunarodnog bankarskog poslovanja?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>