• 0

Eskalacija trgovinskih sporova između EU i Kine: EK zatražila formiranje sudskog veća

Iz EK su dodali da će sudski paneli u STO verovatno biti formirana početkom 2023, te da bi postupci veća mogli da potraju do godinu i po

  • 0
Voz, Kina Foto: Profimedia/Xinhua News

Evropska komisija je saopštila danas da je zatražila formiranje sudskih veća u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO), kao sledeći korak u dva trgovinska spora sa Kinom, pošto nije uspela da ih reši bilateralno.

Dva spora, pokrenuta pred STO početkom godine, tiču se navodnih kineskih ograničenja prava kompanijama iz EU da koriste strane sudove za zaštitu svojih visokotehnoloških patenata i kineske trgovine s Litvanijom, članicom EU, prenosi Rojters.

Evropska komisija, koja je nadležna za trgovinsku politiku 27-članog bloka, navela je da su kineske mere u oba slučaja vrlo štetne za evropska preduzeća, te da one protiv Litvanije narušavaju trgovinu i lance snabdevanja unutar EU.

Komisija je zvanično zatražila konsultacije sa Kinom u STO, kao prvi korak u sporovima koje je pokrenula u STO.

Takve konsultacije retko dovode do rešavanja sporova. Iz EK su dodali da će sudski paneli u STO verovatno biti formirana početkom 2023, te da bi postupci veća mogli da potraju do godinu i po.

Kinesko Ministarstvo trgovine je saopštilo da će zahteve EU rešavati u skladu sa procedurom STO za rešavanje sporova. Zahtevi EK upućeni STO dolaze u vreme kada EU preispituje svoj stav prema Kini, koju sve više vidi kao konkurenta i sistemskog rivala nego kao partnera.

Ruska "specijalna vojna operacija" u Ukrajini takođe je navela lidere Unije da izraze zabrinutost zbog ekonomskog oslanjanja na Kinu, jer je zauzela neutralniji stav po pitanju tog sukoba, navodi Rojters.

Sjedinjene Države i EU održale su u ponedeljak treći sastanak Saveta za trgovinu i tehnologiju (TTC) na ministarskom nivou, koji je osmišljen da pojača regulatornu saradnju i demonstrira jedinstven front protiv Kine.

Jedan zvaničnik EU rekao je da vreme podnošenja zahteva nije povezano sa TTC-om, već da je odraz potrebne aktivnosti da se pojačaju oba slučaja. U slučaju Litvanije, mnoge akcije Kine nisu objavljene u formi mera, koje su obično u fokusu sudskih sporova pred STO.

Jedan od sporova odnosi se na smanjenje diplomatskih odnosa Kine s Litvanijom od decembra 2021. i pritisak na multinacionalne kompanije da prekinu veze s tom baltičkom državom, nakon što je dozvolila Tajpeju da otvori de facto ambasadu u Vilnjusu.

Komisija je navela da je Kina takođe zabranila uvoz alkohola, govedine, mlečnih proizvoda, trupaca i treseta iz Litvanije pozivajući se na propise o bezbednosti biljaka i hrane, bez konkretnih dokaza koji bi opravdali zabrane.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>