• 1

"Ono što je funkcionisalo u prošlosti, sada neće": Recesija na svetskom nivou pred vratima?

Kako se navodi, novi režim povećane nepredvidivosti je tu da ostane

  • 1
Ekonomska kriza u svetu Foto: Shutterstock

Svetska recesija je pred vratima jer centralne banke agresivno povećavaju troškove pozajmljivanja kako bi ukrotile inflaciju, i ovog puta će izazvati više turbulencija na tržištu nego ikada ranije, prema izveštaju investicione kompanije BlackRock prenosi Biznis Insajder.

Globalna ekonomija je već izašla iz ere, četiri decenije stabilnog rasta i inflacije, da bi ušla u period povećane nestabilnosti. Kako se navodi, novi režim povećane nepredvidivosti je tu da ostane.

To znači da kreatori politike više neće moći da podržavaju tržišta onoliko koliko su činili tokom prošlih recesija, napisao je tim "BlackRock" stratega na čelu sa potpredsednikom Filipom Hildebrandom u izveštaju pod nazivom "Globalni izgledi za 2023".

- Recesija se predviđa dok se centralne banke utrkuju u pokušaju da ukrote inflaciju. To je suprotno od prošlih recesija - rekli su oni.

- Centralni bankari neće priskočiti u pomoć kada se rast uspori u ovom novom režimu, suprotno onome što su investitori očekivali. Procene kapitala još uvek ne odražavaju štetu koja je pred nama.

Izgledi za ograničenu podršku politike znači da su investitorima potrebne dinamičnije metode, koje uključuju češće promene portfelja i zauzimanje "granularnijeg pogleda na sektore, regione i klase podaktiva", da bi se kretali kroz volatilnost napred, navodi BlackRock.

- Ono što je funkcionisalo u prošlosti, sada neće raditi - rekli su stratezi.

Banke sa Volstrita upozorile su da bi američke akcije mogle pasti za više od 20 odsto u 2023. zbog ekonomskog pada i rizika likvidnosti izazvanih povećanjem kamatnih stopa Federalnih rezervi. Generalni direktor Goldman Saksa Dejvid Solomon vidi samo 35% šanse da američka ekonomija izbegne recesiju.

Usporavanje tržišta nekretnina, kašnjenja u korporativnim investicionim planovima, pad štednje potrošača i pogoršanje poverenja izvršnih direktora su rani znaci nadolazećeg ekonomskog pada, prema BlackRock-u.

Ipak, berza još nije uračunala potencijalnu veličinu predstojećeg ekonomskog pada, kažu stratezi.

S&P 500 indeks američkih deonica sa velikom kapitalizacijom porastao je za više od 12% u odnosu na 23-mesečni minimum postignut u oktobru, podstaknut uglavnom očekivanjima da će Federalne rezerve usporiti tempo povećanja kamatnih stopa nakon nedavnog povlačenja inflacije.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>