• 25

Velika kontrola auto-servisa u Beogradu: Greju se i na motorno ulje, slede kazne

Кontroliše se postupanje sa otpadnim motornim uljem u beogradskim auto-servisima

 • 25
motorno ulje

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Republička inspekcija za zaštitu životne sredine pokrenula je, u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom i podzakonskim propisima, kontrolu privrednih subjekata koji se bave servisiranjem vozila na teritoriji Beograda, u vezi sa postupanjem sa otpadnim motornim uljem koje nastaje obavljanjem ove delatnosti.

Inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da su dva auto-servisa koristila kotao za grejanje na otpadno ulje, zbog čega su protiv odgovornih lica podneti zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom sudskom organu i sačinjena rešenja o zabrani termičkog tretmana otpada, sa nalogom o predaji otpadnog ulja ovlašćenom licu.

U više auto-servisa konstatovane su nezakonitosti u upravljanju otpadnim motornim uljima u vidu neposedovanja izrađenog Plana upravljanja otpadom, Izveštaja o ispitivanju otpada ili se otpad neadekvatno skladišti i ne predaje ovlašćenom licu za upravljanje otpadom. Takođe je utvrđeno da pojedini auto-servisi ne vode evidenciju o otpadu koji nastaje i koji se predaje, niti imaju određeno odgovorno lice za upravljanje otpadom.

Privrednim subjektima kod kojih su uočene i konstatovane nepravilnosti dat je nalog sa rokom za njihovo otklanjanje, a u 10 slučajeva doneta su i rešenja za otklanjanje nezakonitosti. Za nepostupanje po izdatim nalozima u zakonskim rokovima, podnosiće se prijave nadležnom prekršajnom sudu, gde su za pravna lica zaprećene kazne od 500.000 – 1.000.000 dinara, a za preduzetnike od 250.000 – 500.000 dinara ili kazna zatvora do 30 dana.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • ljupče

  10. decembar 2022 | 14:52

  Kakve su vam cene ogreva još malo ima ljudi da lože i gume i cipele ,samo polako,od plate mogu da kupim 4 metra drva ,sramota i pljačka ovog naroda !!!

  48
  2

  Podelite komentar

 • Dragan

  10. decembar 2022 | 14:44

  agacija firma koja se bavi plocastim materijalima na Batajnicko Drumu lozi ostatke od ploca vise puta prijavljeno ali inspekcija ne izlazi jer gazda sedi sa njima u pecenjarama .. i tako u krug zatvorite male servise a veliki neka se bogate jos

  43
  1

  Podelite komentar

 • Buda

  10. decembar 2022 | 17:12

  Šta je tu problem kada postoje peći za staro ulje koje se spaljuje u belom plamenu. Nego vi obiđite svoje prijatelje Kineze i ostale strane "investitore" koji zagađuju Srbiju.

  34
  1

  Podelite komentar