• 6
 ≫ 

Vesić: Uskoro ugovor sa EU o brzoj pruzi ka Nišu, ovo je decenija ulaganja u železnicu

 ≫ 

Na srpskim prugama danas stupa na snagu novi železnički red vožnje i taj dan železničari obeležavaju kao Železničku Novu godinu

  • 6
Vesić železnica Foto: Privatna arhiva

- Kroz železničku stanicu Prokop u Beogradu, od kada je puštena u saobraćaj brza pruga Beograd - Novi Sad, do ove subote je prošlo 16.000 vozova i oko dva miliona putnika - izjavio je sinoć ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić, tokom obilaska Prokopa povodom obeležavanja Železničke Nove godine.

Vesić je istakao da "dolazi decenija velikih investicija u pruge", kako bi svaki deo Srbije bio povezan železnicom.

Na srpskim prugama danas stupa na snagu novi železnički red vožnje i taj dan železničari obeležavaju kao Železničku Novu godinu. Ministar je rekao da "železnice mogu da budu optimistične kada je u pitanju naredna godina", i istakao da se "ubrzano gradi pruga prema Subotici, koja bi trebalo da bude završena 2025. godine".

Kaže i da će se potpisati ugovor sa EU kako bi do 2028. bila izgrađena i brza pruga od Beograda do Niša.

- Očekujemo da tokom decembra potpišemo ugovor sa EU o izgradnji brze pruge prema Nišu, tako da kada bude završena i ta pruga, što se očekuje 2028. godine, imaćemo do kraja ove decenije brzu prugu između Niša i Budimpešte - rekao je Vesić za Tanjug. Najavio je i da se uskoro očekuje i projekat rekonstrukcije barske pruge Valjevo - Vrbnica na granici sa Crnom Gorom.

- Mi smo završili deo od Resnika do Valjeva, tako da bi na taj način cela barska pruga bila rekonstruisana. To neće biti brza pruga kojom će se ići 200 kilometara na čas, ali je veoma važna.

Pored toga, planirana je rekonstrukcija pruge Stalać - Kraljevo - Rudnica. Vesić navodi da se u ovom trenutku rade i pruga od Niša do Dimitrovgrada, kao i železnička obilaznica oko Niša. Do juna bi, prema njegovim rečima, trebalo da bude završena obilaznica oko Beograda i da sledi ugovaranje pruge od Beograda do Pančeva, sa velikim železničko - drumskim mostom na Dunavu kod Vinče.

Kako je rekao, to će omogućiti da iz Beograda bude izmešten kompletan železnički saobraćaj. "Dolazi decenija velikih investicija u pruge, vizija je da se svaki deo naše Srbije poveže".

Vesić je ukazao da je Srbija spremna da radi i brzu prugu prema Šidu, dužine 90 kilometara, tako da, ukoliko Slovenija i Hrvatska, u tome budu videle interese, možemo u budućnosti da imamo i brzu prugu prema Beču.

Po novom železničkom redu vožnje, na prugama Infrastrukture železnice Srbije biće 384 voza u putničkom saobraćaju, dok je u robnom transportu predviđeno ukupno 2.818 trasa za teretne vozove.

Vesić je rekao da je Železnička Nova godina, praznik za sve koji rade u železnici, a ovaj 11. decembar posebno važan dan, jer će već narednu godinu, osim novog reda vožnje, karakterisati veća ulaganja u železnicu. Ministar je još jednom podsetio da je Srbija prvi put u istoriji dobila brzu prugu Beograd – Novi Sad.

Vesić je ukazao da je Srbija spremna da radi i brzu prugu prema Šidu, dužine 90 kilometara, tako da, ukoliko Slovenija i Hrvatska, u tome budu videle interese, možemo u budućnosti da imamo i brzu prugu prema Beču.

- Država investira milijarde u železnicu, a sada železnica treba da počne da pravi prihode, posebno kada je u pitanju Kargo prevoz. Završavamo intermodalni terminal u Batajnici, radićemo takav u Makišu. To su sve investicije koje slede, ali pored toga, moramo da nađemo način da se svima koji rade u železnici više odužimo za posao koji rade - zaključio je.

Video: Promotivna cena karte za Soko i u maju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fag

    11. decembar 2022 | 09:29

    Sutra ujutru-ponedeljak izadji u Bg da vidis kako ti je dobar prevou, biće kolaps svuda, evo prognoziram...

  • TREND

    11. decembar 2022 | 09:14

    Kada će te rekonstruisati prugu od Malog Zvornika do Beograda kako bi se povezala RS i BiH sa Srbijom ?

  • Zoran

    11. decembar 2022 | 09:07

    Jučer sam stigao avionom iz CH za SRB i uzeo sam Taxi do Prokop stanice da bi se namerno vozio tim novim vozom do NS. Utisci su fantasticni, sve cisto u vozu i brzo se stize do NS, jednom recju svetsko a nase. Svaka cast, sve pohvale za izgradnju brze pruge. Ubuduce cu takoder koristiti usluge Srbija voza zasad do NS i sa zadovoljstvom cu preporuciti dalje.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>