• 0

E-fakture: 10 najboljih programa u Srbiji

Detaljna analiza softvera za e-fakture da vam pomogne da se odlučite za program za e-fakture koji je najbolji za vaše preduzeće uoči novog zakona za e-fakture 2022.

  • 0
e fakture Foto: Freepik

Kada je reč o e-fakturisanju, preduzeća imaju mnogo opcija usluga za e-fakture. Ako odvojite vreme i uporedite funkcije svih softvera, naći ćete najbolji softver za e-fakture za vaše preduzeće. Kako bismo vam sačuvali vreme, sproveli smo analizu glavnih usluga za e-fakture u Srbiji kako biste lakše uvideli razlike između njih.

Novi zakon o elektronskom fakturisanju može izgledati kao teret za preduzeća, ali u stvarnosti bi e-fakture zapravo olakšale svakodnevne poslove malim i velikim preduzećima. Krajnji rok sprovođenja zakona o e-fakturisanju se brzo približava i odabirom e-fakturisanja na koje se vaše preduzeće može osloniti nije odluka sa kojom treba požurivati. Odvojite vreme da pročitate šta je dostupno i koja usluga za e-fakture može najbolje da ispuni potrebe vašeg preduzeća.

Najbolji programi za e-fakture u Srbiji

E-fakture su se postepeno implementirale u Srbiji tokom druge polovine 2022. Kroz ovaj period videli smo koje usluge za e-fakture se najviše koriste i koje programe kompanije u Srbiji preferiraju. Na osnovu mnogih podataka napravili smo analizu programa za e-fakture svakog provajdera. Pogledaj ispod izbor najboljih programa za e-fakture u Srbiji.

Tabela Foto: Tabela

Svi navedeni programi za e-fakture uključuju neophodne aktivnosti e-fakturisanja (kreiranje, slanje, primanje i arhiviranje zakonskih usklađenih e-faktura). Takođe, sve nude tehničku podršku i mobilni pristup.

10 najboljih programa za e-fakture u Srbiji su:

e-Invoices Online Foto: e-Invoices Online

e-Invoices Online

e-Invoices Online je kompletan program za e-fakture, koji se fokusira na omogućavanje lakog poštovanja zakona i efikasnu obradu e-faktura. Olakšava e-fakturisanje sa automatskim funkcijama njihovog programa za e-fakture na vebu i mogućnostima integracije sa postojećim ERP-om ili drugim postojećim softverom (čak i bez modifikovanja trenutnog koda softvera). Ovaj program omogućava korisnicima da šalju e-fakture preduzećima u Srbiji sa SEF-om i na CRF, i preduzećima van Srbije sa Peppol-om.

e-Invoices Online je veoma korisna za mala preduzeća zbog svih besplatnih opcija:

  • FREE paket: Izdajte 5 e-faktura besplatno svakog meseca. Besplatno, lakše i brže kao sa SEF-om.
  • Besplatni demo: Isprobajte program bez registracije.
  • Besplatnih 30 dana probnog perioda: Iskusite neograničene funkcionalnosti programa koje ga čine boljom alternativom za SEF i druge.

Program može takođe dati vašem računovođi mogućnost da pravi vaše e-fakture za vas bez dodatnih troškova.

Pored toga, e-Invoices Online pruža i usluge e-fakturisanja za veće kompanije, koje mogu prilagoditi e-fakturisanje vašim specifičnim zahtevima.

Za developere koji žele da implementiraju mogućnost e-fakturisanja u svoj softver, e-Invoices Online takođe nudi različita rešenja koja omogućavaju brzu integraciju već u jednom danu.

Prednosti:

✅ Besplatno e-fakturisanje za mala preduzeća

✅ 15 godina iskustva u fakturisanju

✅ Omogućava računovođama lako upravljanje i kreiranje e-faktura za klijente

✅ Više rešenja za različite tipove kompanija

✅ Više preduzeća sa jednim nalogom

✅ Pošaljite e-fakture na SEF jednim klikom

Mane:

❌ Najmanji paket nema integraciju sa ERP-om

e-faktura Foto: e-faktura

Sistem elektronskih faktura (eFaktura)

Pošto je Srpska vlada nametnula Zakon o elektronskom fakturisanju, takođe su obezbedili platformu koja dozvoljava preduzećima da prave i šalju e-fakture. Ova SEF platforma (takođe poznata kao eFaktura) je totalno besplatna za korišćenje. Platforma dozvoljava preduzećima da ručno ispune podatke e-faktura na sajtu. Takođe možete isprobati SEF demo.

SEF je implementiran da bi se olakšalo poslovanje, međutim, trenutni korisnici (uglavnom računovođe) su bili kritični prema platformi, rekavši da im je potrebno 3 puta više vremena da kreiraju i izdaju račun putem platforme zbog ručnog unosa podataka.

Prednosti:

✅ Besplatno

Mane:

❌ Izdavanje e-računa oduzima mnogo više vremena

❌ Morate ručno kreirati jednu po jednu e-fakturu

❌ Integracija ERP-a nije moguća

Kancelarko

Kancelarko je usluga e-fakturisanja koja pruža dobro poznati pravni leksikon Paragraf RS.

Zbog svoje legalne pozadine, Kancelarko se fokusira na pružanje kompletne usluge pravnim preduzećima (organi uprave, advokati, knjigovodstvene agencije).

E-fakturisanje je samo jedna od četiri komponente uključene u uslugu. Ostali moduli koje automatski kupujete sa Kancelarko e-Fakture su: e-Delovodnik, e-Poštar i Principal. Ove komponente pružaju funkcije kao što su kalendar za dnevne obaveze i krajnje rokove advokata, nadgledanje finansija i pravnim nadoknadama i kreiranje knjiga pravnih dokumenata.

Prednosti:

✅ Usluge podržavaju aktivnosti pravne firme

✅ Dobro poznat kroz 25 godina iskustva kao katalog prava i poslovnih informacija

Mane:

❌ Podrazumevano uključivanje funkcija koje nisu povezane sa e-fakturisanjem

❌ Ugovorna obaveza od 12 meseci

❌ Nema vezu sa Peppol-om

ComDoc

ComDoc je sistem upravljanja dokumentima (DMS) koji sadrži e-fakturisanje. ComDoc e-fakturisanje pokriva obične potrebe sistema e-fakturisanja. Ali njihove specijalne funkcije nalaze se u DMS delu njihovog servisa, koji dozvoljava korisnicima da upravljaju, sakupljaju, traže i arhiviraju dokumente na jednom mestu. Glavna funkcija je organizacija dokumenata i lako traženje arhiviranih dokumenata, kreiranje glavnih knjiga, podsetnik za predstojeće rokove, automatizovane procedure toka dokumenata, elektronski potpisi dokumenata i dodela pristupa upravljanjem dokumenata korisnicima.

Prednosti:

✅ Uključene posebne DMS funkcije

Mane:

❌ Najviša cena među ovim programima

❌ Ugovorna obaveza od 12 meseci

❌ Nema vezu sa Peppol-om

Banqup

Banqup je usluga koja se fokusira na računovodstvo i koja kombinuje e-fakturisanje, plaćanja i upravljanje dokumentima u jedno rešenje. Cilj servisa je da vlasnicima malih preduzeća olakša vođenje knjigovodstvene dokumentacije. Pored toga, Banqup uspostavlja virtuelnu vezu između preduzeća i računovođa. Korisnici imaju opciju da koriste Banqup da se povežu sa sopstvenim računovođom ili da imaju računovođu koju Banqup preporuči iz svog imenika. Tako omogućava računovođi da obrađuje računovodstvene dokumente čim stignu, a ne da ih prikuplja sve odjednom svakog kvartala ili godine.

Prednosti:

✅ Nudi usluge sa fokusom na knjigovodstvo

✅ Deljenje dokumenata sa računovođom preko veba

✅ Besplatnih 50 e-faktura godišnje

Mane:

❌ Ograničen broj e-faktura godišnje

❌ Ugovorna obaveza od 12 meseci

Minimax

Minimax je obiman program za računovodstvo koji omogućava preduzećima veoma lako upravljanje i izvršavanje njihovih računovodstvenih procesa online. Preduzećima olakšava pregled poslovanja, knjigovodstva (uključujući e-fakturisanje), brzi obračun plata, upravljanje zalihama i mogućnost povezivanja na maloprodajne programe. Korisnici mogu da koriste e-fakturisanje, jer je Minimax partner sa Moj e-Račun, online platformom za slanje e-faktura i drugih dokumenata, da obezbede ovu uslugu.

Poput e-Invoices Online i Banqup, Minimax takođe omogućava digitalnu vezu između preduzeća i računovođe. Minimax servis omogućava korisnicima i pripremu papira za osnovna sredstva, radne naloge, službena putovanja, blagajničko poslovanje i drugo, pored izdavanja e-faktura.

Prednosti:

✅ Nudi usluge sa fokusom na knjigovodstvo (takođe uključuje e-fakturisanje)

✅ Deljenje dokumenata sa računovođom preko veba

✅ Mogućnost kontrole računovodstva više klijentskih organizacija sa jednog naloga

Mane:

❌ Ograničen broj e-faktura mesečno, doplata za dodatne e-fakture posle 501. fakture

❌ Doplata za dodatne istovremene korisnike, posle prvog

eKompanija

Program eKompanija korisnicima omogućava transparentan uvid u različite važne procese kompanije, kao što je e-fakturisanje. Servis omogućava ručnu izradu i izdavanje e-računa, kao i uvid u prethodne bankovne transakcije i inventar poslovanja. Korisnici mogu da prate svoje nivoe zaliha, kao i kreiraju cenovnike za kompanije, sve u jednom programu.

Prednosti:

✅ Korisno za preduzeća bez ERP-a koje žele praćenje e-faktura, plaćanja i zaliha digitalno

✅ Moderni UI

Mane:

❌ Integracija ERP-a nije moguća

❌ Nema vezu sa Peppol-om

Unimaze

Unimaze je multinacionalna kompanija čiji glavni cilj je obezbeđivanje usluge da olakšaju e-fakturisanje za veće kompanije i dobavljače sa velikim brojem faktura. Pored kreiranja, slanja i primanja e-faktura, Unimaze unapređuje njihovu uslugu sa odlikama kao praćenje faktura, e-citati, menadžment nalog i digitalizovanje obaveza prema dobavljačima. To su rešenja koja rešavaju veoma specifične probleme koji se vežu za e-fakturisanje kao što je Unimaze Collaborator, integracija za Microsoft Teams koja vam omogućava da razgovarate o sporovima oko faktura i sarađujte sa svojim timom na fakturama.

Prednosti:

✅ Omogućava lakše e-fakturisanje za veće kompanije sa dugim lancima odobravanja faktura

Mane:

❌ Nema ručno unošenje podataka

Moj-eRačun

Servis Moj-eRačun omogućava razmenu informacija koje su u standardizovanom formatu. Dakle, usluga omogućava korisnicima da šalju i primaju e-fakture, pošto su e-fakture samo podaci prikupljeni u definisanom formatu.

Moj-eRačun služi kao kanal preko kojeg korisnici mogu slati e-fakture. Korisnici ne mogu kreirati e-fakture tako lako i brzo kao sa drugim uslugama, zbog toga što u Moj-eRačun možete samo kreirati e-fakture samo ručnim unosom podataka, dok ostale navedene usluge omogućavaju automatsko izdvajanje podataka iz Vašeg postojećeg računovodstvenog softvera.

Pošto sam po sebi nije toliko koristan, uglavnom se koristi kao integracija za slanje dokumenata iz računovodstvenog softvera.

Prednosti:

✅ Specijalizovana za slanje e-faktura

Mane:

❌ Moguće je samo ručno kreiranje e-faktura

Hal E-Fakture

Hal E-Fakture je usluga e-fakturisanja koja dolazi kao dodatak Hal E-Bank rešenju za elektronsko bankarstvo. Stoga je namera da postojeći korisnici Hal E-Bank-a kojima je potrebno e-fakturisanje nadograde uslugu sa dodatnom uslugom Hal E-Fakture.

Hal E-Fakture je jedina usluga koja radi e-fakture preko banke korisnika. Kompanije koje se oslanjaju na kanale banka za svoje e-Bankarstvo jednostavno plaćaju da nadograde i potom šalju e-fakture sa ostatkom bankarskih podataka. Hal E-Fakture takođe omogućava korisnicima da šalju marketinške materijale i ostala dokumenta kao priloge poslatih e-faktura.

Prednosti:

✅ Jednostavna nadogradnja ako već koristite Hal E-Bank

✅ Dodatne funkcije kao slanje marketinških materijala

Mane:

❌ Preduslov da budete korisnik Hal E-Bank

❌ Nema vezu sa Peppol-om

tablet kancelarija sastanak telefon Foto: Freepik

Kako izabrati program za e-fakture?

Kada je reč o biranju najboljeg softvera za e-fakturisanje za vaše preduzeće, postoje nekoliko stvari koje želite imati na umu. Prvo, uzmite u obzir odlike i prednosti e-fakturisanja koje su najbitnije za vas. Cena je takođe veliki faktor koji treba uzeti u obzir, jer bolje cene mogu pomoći vašem preduzeću da više profitira od prelaska na e-fakture. Najbolji način da vidite da li vam se sviđa program je da ga sami isprobate. Iskoristite prednosti besplatnih demo i probnih verzija ili čak besplatnih paketa (kao što su e-Invoices Online, SEF i Bankup) da sami procenite iskustvo.

Nalazi o programima za e-fakture

U ovoj analizi, proučavali smo najbolje usluge e-fakturisanja dostupne kompanijama u Srbiji, zajedno sa njihovim odgovarajućim odlikama, prednostima i manama, i planovima plaćanja.

Na osnovu našeg proučavanja, možemo reći da:

Sveukupno najbolja usluga za ekskluzivno e-fakturisanje, ugodno za bilo kakvo preduzeće jeste e-Invoices Online, zbog činjenice da nude pouzdanu i kompletnu uslugu e-fakturisanja za mala i srednja preduzeća, kao i različite usluge za veće kompanije i prilagođena API rešenja za softver prodavce.

Preduzeća sa veoma malim količinama e-faktura, mogu koristiti SEF (eFaktura) da ručno kreiraju nekoliko potrebnih e-faktura godišnje. Za srednja preduzeća, eKompanija i ComDoc su korisne usluge, dok Kancelarko, Hal E-Fakture i Unimaze su namenjene većim preduzećima. Minimax, Banqup i e-Invoices Online su korisne za računovođstvo. Moj-eRačun je namenjen za ERP softver provajdere.

Ako imate bilo kakva pitanja o elektronskom fakturisanju, možete pročitati ovu listu najčešćih pitanja o elektronskom fakturisanju.

*Navedene cene mogu biti promenjene. Navedene količine su cene u decembru 2022.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>