• 2

Ovaj metal je alarm za stanje ekonomije: Prognoze kažu da će opet da poskupi

Crveni metal će opet da raste

  • 2
bakarne cevi Foto: Pixabay

Bakar, koji se tradicionalno smatra vodećim pokazateljem ekonomskog prosperiteta iznenađujuće nije imao tešku godinu. Ali analitičari očekuju ponovno oživljavanje u idućoj godini, iako su globalni izgledi i dalje vrlo neizvesni.

Neke od najvećih banaka na Volstritu poslednjih nedelja sugerisale da će kombinacija kratkoročnog nedovoljnog snabdevanja i dugoročne potražnje povezane s energetskom tranzicijom gurnuti crveni metal prema gore.

Metal, koji se koristi u mnogim sektorima, takođe je izdržao tešku 2022. godinu zbog strože monetarne politike SAD-a, energetske krize koja je proizašla iz rata u Ukrajini i kineske kombinacije strogog karantina zbog Covid-19 i slabog tržišta nekretnina. Cene bakra na LME-u dosegle su vrhunac od preko 10.600 dolara.

Ukoliko bi kinesko ublažavanje ograničenja bez Covida napredovalo dalje prema ponovnom otvaranju privrede, verovatno će doći do obnavljanja zaliha, veruje Goldman Saks.

Tromesečnim fjučersima bakra na Londonskoj berzi metala trgovalo se po 8.543 USD juče u Evropi.

Goldman je prošle nedelje povisio svoju prognozu na 11.000 USD/t sa 9.000 USD/t i unapredio svoju prognozu prosečne cene na 9.750 USD/t za 2023. i 12.000 USD/t 2024. godine.

Robni stratezi Bank of Americe veruju da bi bakar mogao da poraste na 12.000 USD/t u drugom tromesečju 2023, s obzirom na prave okolnosti.

To bi zahtevalo zaokret od strane američke centralne banke prema manje agresivnom stezanju monetarne politike, ograničavanje rasta američkog dolara i da potražnja ostane podržana kako se planirana energetska tranzicija ubrzava.

Crveni metal se često doživljava kao alarm za opšte stanje globalne ekonomije. O tome nam je u intervjuu govorio "kralj bakra" Milan Popović.

Cene bakra se u ekonomskim krugovima smatraju barometrom poverenja u globalnu ekonomiju zahvaljujući širokoj lepezi industrijske upotrebe tog metala. Neretko ga zovu i Doktor bakar.

Video: Šta je SWIFT i kako funkcioniše najzaštićeniji sistem međunarodnog bankarskog poslovanja?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Niko kao mi

    13. decembar 2022 | 11:32

    Naš bakar smo dali Kinezima, naftnu industriju se Rusima, sela opustela, uvozimo povrće iz Albanije i pasulj iz Kazahstana, stranci nam uvaljuju samo prljavu industriju, uvozimo meso kome je u drugim zemljama istekao rok ili MOM koji služi za pseću hranu, a kod nas je osnovni sastojak suhomesnatih proizvoda... Dugačak je spisak našeg bogatstva.

  • DRagutin

    13. decembar 2022 | 17:34

    Meni je realnija slika auto industrije nego slučaj bakra , jer je ona ta koja hrani ogroman deo čovečanstva i ako kažu da je prodaja automobila pala za 20% kako onda može da se očekuje bolje sutra???

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>