• 0

Šta kažu iz MMF: Koliko iznosi globalni dug?

Ukupan javni i privatni dug opao je 2021. godine na ekvivalent od 247 odsto globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP)

  • 0
ekonomija Foto: shutterstock.com

Globalni dug je ostao u 2021. godini iznad nivoa pre pandemije, uprkos tome što je zabeležio najveći pad u poslednjih 70 godina, saopštio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

Ukupan javni i privatni dug opao je 2021. godine na ekvivalent od 247 odsto globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP), spustivši se za 10 procentnih poena sa najvišeg nivoa u 2020, objavio je MMF u najnovijem ažuriranju Globalne baze podataka o dugu.

Međutim, globalni dug je u dolarskom iznosu nastavio rast, mada mnogo sporijim tempom, pri čemu je prošle godine dostigao rekordno visok nivo od 235 biliona dolara.

- Privatni dug, koji obuhvata nefinansijske obaveze kompanija i stanovništva, doveo je do ukupnog smanjenja, spustivši se za 6,0 procentnih poena na 153 odsto BDP-a - navodi se u saopštenju MMF-a.

Dalje se dodaje da baza podataka Fonda pokazuje da je "pad javnog duga od 4,0 procentna poena na 96 odsto BDP-a, bio najveći u poslednjih više decenija".

MMF je naveo da su velikim promenama učešća duga u globalnom BDP-u doprineli ekonomski oporavak od pandemije koronavirusa i naknadni nagli porast nivoa inflacije.

Globalni dug je, međutim, ostao prošle godine za skoro 19 odsto iznad globalnog BDP-a, u poređenju sa nivoom pre pandemije, prema podacima MMF-a.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>