• 0
 ≫ 

Ovo bi trebalo da bude čarobno, bajkovito doba godine: Ali, ne i za investitore

 ≫ 

FED će verovatno ponovo povećati kamatne stope

  • 0
xmas, praznici

Foto: Shutterstock

Praznici su zamišljeni tako da budu najlepše doba godine. Ali, za investitore, ova i naredna nedelja mogubiti najstresnije doba godine.

Što se tiče potrošača, dva ključna ekonomska izveštaja — Indeks potrošačkih cena o inflaciji i maloprodaji — izlaze u utorak i četvrtak. Ti brojevi će dati nešto više naznaka o zdravlju američkih potrošača.

Da li i dalje kupuju uprkos velikom porastu cena? To je jedno od gorućih pitanja. Znamo da je vreme oko Božića i Nove godine, tradicionalno najbolji period u godini za trgovce. Recimo, prošle godine je došlo do priličnog neuspeha u Austriji i generalno u Evropi, a verovatno se najviše očekuje od kupaca u SAD.

Zatim, tu je očekivani sastanak centralne banke Amerike, piše CNN. U "sendviču" između CPI-ja (Indeks potrošačkih cena) i maloprodaje u sredu, jeste poslednji sastanak političkog komiteta Federalnih rezervi. FED će verovatno ponovo povećati kamatne stope, ali se očekuje povećanje od samo pola poena nakon četiri uzastopna povećanja od tri četvrtine (0,75) procentnih poena.

Ako to ne bude dovoljno, biće još više drame u centralnoj banci, na koju se investitori mogu fokusirati, pošto se Banka Engleske i Evropska centralna banka sastaju u četvrtak da odluče da li da ponovo podignu stope u borbi protiv inflacije - i šest drugih centralnih banaka takođe daju svoja saopštenja o tome ove nedelje.

Inflacija i više kamatne stope su globalni problemi

Centralne banke će nastaviti sa svojim agresivnim ciklusom pooštravanja do početka 2023, pre nego što krene pauza, kako inflacija bude padala, a gubici radnih mesta budu nastavljali rast, navodi dalje CNN.

"Većina centralnih banaka neće biti voljna da snizi stope u 2023, s obzirom na potrebu za hlađenjem rasta plata", rečeno je iz kompanije Vanguard Group.

xmas, praznici

Foto: Shutterstock

Naime, sve je to potreslo tržišta kapitala i tržišta sa fiksnim prihodom, koja obuhvataju ne samo hartije od vrednosti kojima se javno trguje, kao što su komercijalni zapisi, menice i obveznice, već i zajmove kojima se ne trguje javno.

Iako obično privlače manje pažnje od tržišta kapitala, tržišta sa fiksnim prihodom su više od tri puta veća od globalnih tržišta kapitala.

Dodatno, akcije su naglo ojačale u oktobru i novembru zbog nade da će FED početi da smanjuje obim svojih povećanja stopa. Ipak, oni su nastavili svoju politiku, a akcije su do sada - u decembru - još nestabilnije.

Prinosi na dugoročne obveznice su takođe smanjeni, pri čemu se prinos na 10-godišnji američki trezor vratio na oko 3,5 odsto, nakon što je krajem oktobra prešao nivo od 4,3 odsto. To je najviše u poslednjih 10 godina, od 2008.

Iako se očekuje da će mnoge od ovih centralnih banaka slediti vođstvo FED-a i samo povećati stope za pola poena, ili 50 baznih poena, investitori su zabrinuti da kreatori politike širom sveta možda neće moći da spreče ekonomski pad 2023. godine.

- Rizici od stagflacije, pojma o kojem smo detaljno pričali, smatraju se visokim u SAD i UK, u narednih 12 meseci - rekao je strateg Dojče Banke, Džim Reid, u izveštaju od ponedeljka, na osnovu istraživanju investitora banke o očekivanjima globalnog tržišta za 2023.

Japan, berza, inflacija, finansijsko stanje dolara

Foto: Tanjug/AP

Reid je dodao da "postoji snažan konsenzus da će sledeća recesija u SAD početi 2023", a najveća zabrinutost je da FED i druge centralne banke možda neće početi da pauziraju, a kamoli da razmotre smanjenje kamatnih stopa, kako bi pokušali da stimulišu privredu, dok ne bude prekasno.

- Makroekonomski fokus će se pomeriti sa straha od zaoštravanja FED-a na to koliko se rast usporava i koliko zarada pada, pre nego što globalne centralne banke mogu da nagoveste da obezbeđivanje kompromisa - rekao je u ponedeljak Tom Esej, osnivač i urednik investicionog biltena Sevens Report.

Previranja i u kripto svetu

Promenljivost na Volstritu može biti uznemirujuća, ali čini se da ostaje u senci u poređenju sa onim što se dešava sa bitkoinom i drugim kriptovalutama. Cene bitkoina su u novembru pale za više od 15%, a ove godine su ukupno pale za oko 65%.

Stvar je dodatno pogoršana kolapsom berze FTX (nekada vredne čak 32 milijarde dolara), koji je naveo investitore u svetu digitalnih valuta da se zapitaju - šta donosi sutra. Da stvar bude gora, nekadašnji direktor FTX-a je uhapšen, a onda i optužen od strane SEC-a da je razvio šemu za prevaru investitora.

Senatski komitet za bankarstvo održaće svoje saslušanje FTX-a u sredu, prenosi CNN, ali Sem Benkmen-Frid trenutno nije na listi svedoka koji će se pojaviti.

Možda će investitori moći da se opuste i duboko udahnu pre objave FED-a i konferencije za štampu kasnije tog dana, ali to sada niko ne može da im garantuje.

Video: Top 3 saveta: Kako da se za ove praznike malo odmorite od posla?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>