• 0

Komšije počele da prilagođavaju bankomate za evro novčanice: "Jedan od najzahtevnijih zadataka"

Potrebno je prilagoditi nešto više od 40.000 bankomata

  • 0
Novac evri bankomat Foto: Shutterstock

Do 1. januara u Hrvatskoj će se ugasiti 2.700 bankomata od ukupno njih 4.000, kako bi sa prvim danom nove godine mogli da počnu da isplaćuju evre prenosi Index.hr.

Hrvatsko udruženje banaka (HUB) će do 15. januara svakodnevno izveštavati o operativnim bankomatima za isplatu gotovine. Kako navodi Index.hr zaključno sa 31. decembrom, građanima će na raspolaganju biti 1.300 bankomata koji će isplaćivati gotovinu u kunama, a od 1. januara 2.700 bankomata će isplaćivati gotovinu u evrima.

Svih 4.000 bankomata biće prilagođeno i operativno najkasnije do 15. januara.

Bez provizije

S obzirom da će u predviđenom razdoblju prilagođavanja, građanima biti dostupan manji broj bankomata njihovih banaka, do 15. januara 2023. godine se neće naplaćivati naknada za podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka.

HUB je naveo da je prilagođavanje bankomata jedan od najzahtevnijih elemenata procesa uvođenja evra, s obzirom da je potrebno prilagoditi nešto više od 40.000 bankomata za nove dimenzije evro novčanica, koje su drugačije u odnosu na novčanice kuna.

Prvog dana prodaje (1. decembar) početnih paketića evrokovanica s hrvatskom nacionalnom stranom u poslovnicama banaka, Fine i Hrvatske pošte, kupljena su ukupno 155.233, a uprkos velikom interesu na šalterima nisu zabeležene veće gužve.

Video: Ukoliko vam neko podvali falsifikovanu novčanicu, ovako ćete je prepoznati

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>