• 0

Banka Engleske podigla ključnu kamatu na 3,5 odsto

Nezaposlenost u Britaniji je trenutno u porastu

  • 0
Žena preduzetnica, banka posao, internet bankarstvo, laptop, nekretnine Foto: Shutterstock

Banka Engleske (BoE) je danas podigla ključnu kamatnu stopu sa 3,0 na 3,5 odsto.

To je deveto uzastopno povećanje referentne kamate BoE, koja pokušava da ubrza spuštanje inflacije na ciljani nivo, sa 41-godišnjeg rekorda zabeleženog u oktobru, izveštava Rojters.

Odbor za monetarnu politiku BoE je saopštio da će možda biti potrebna "dalja povećanja kamate", kako bi se otklonila opasnost od mogućih upornih inflatornih pritisaka od domaćih cena i plata.

Guverner Banke Engleske, Endru Bejli, u propratnom pismu upućenom ministru finansija Džeremiju Hantu, naveo je da procene BoE sugerišu da je britanska inflacija dostigla vrhunac. Zvanični podaci, objavljeni u sredu, pokazali su da je inflacija pala na 10,7 posto u novembru sa 11,1 odsto u oktobru.

Taj pad godišnje stope od 0,4 procentna poena najveći je od jula 2021.

Nezaposlenost u Britaniji je trenutno u porastu, pri čemu je tokom tri meseca zaključno s oktobrom dostigla 3,7 procenata, a plate bez bonusa su porasle u istom periodu za 6,1 posto na godišnjem nivou, što je nominalno njihov najveći rast od 2001. godine.

BoE je prošlog meseca saopštila da će Britanija ući u dugu recesiju, predviđajući da će ekonomija pasti za 0,3 odsto u poslednjem kvartalu ove godine. Sada, pak, očekuje pad od 0,1 posto i procenjuje da će godišnja privredna proizvodnja biti za 0,4 procenta veća nego što se ranije mislilo, kao rezultat budžetskih kratkoročnih stimulativnih mera.

Video: Raste broj žena u IT

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>