• 0

Inflacija u Britaniji konačno pala sa maksimuma od 40 godina

Međutim, inflacija u uslužnom sektoru nije pala, i iznosi 6,3 odsto

  • 0
skok cena inflacija hrana i piće

Foto-kolaž: Shutterstock, Pixabay

Inflacija u Britaniji je pala u novembru sa 41-godišnjeg maksimuma, sa oktobarskih 11,1 odsto na 10,7 posto, što je oštriji pad nego što se očekivalo, objavila je danas Nacionalna kancelarija za statistiku (ONS).

Ekonomisti koje je anketirao Rojters prognozirali su da će stopa inflacije pasti na 10,9 procenata.

Bazna inflacija, koja isključuje cene energije, hrane, alkohola i duvana, i koju neki ekonomisti smatraju boljim pokazateljem dugoročnog trenda cena, skliznula je na 6,3 odsto u novembru u odnosu 6,5 posto u oktobru.

Međutim, inflacija u britanskom uslužnom sektoru, za koju neki zvaničnici u Banci Engleske (BoE) misle da pokazuje stepen u kojem kompanije prenose pritisak na plate, nije pala sa 30-godišnjeg maksimuma od 6,3%, zabeleženog u oktobru.

- Cene i dalje rastu, ali manje nego u isto vreme prošle godine, a najupečatljiviji primer za to su cene motornih goriva - rekao je Grant Ficner, glavni ekonomista ONS-a.

BoE se bori sa inflacijom koja je daleko iznad ciljanih 2,0 posto i zbog koje je oštro podigla ključnu kamatu u poslednjih 12 meseci, dodaje se u nastavku, a ekonomisti očekuju da će Banka Engleske na sutrašnjoj sednici ponovo povećati referentnu kamatnu stopu na 3,5 procenata - sa sadašnjih 3,0 odsto, čak iako je inflacija naizgled dostigla vrhunac.

Centralna Banka je prošlog meseca saopštila da se Britanija suočava sa dugom recesijom i da je malo verovatno da će se inflacija vratiti na cilj do početka 2024, a Kancelarija za budžetsku odgovornost je upozorila na najveći pritisak na životni standard od kada je 1950-ih počela da se vodi ta evidencija.

prodavnica, cene hrane

Foto: shutterstock.com

Nakon najnovijih podataka o inflaciji, ministar finansija Džeremi Hant je izjavio da je "od vitalnog značaja donošenje teških odluka koje su potrebne za suzbijanje inflacije".

Britaniju, inače, potresa i talas štrajkova, posebno u javnom sektoru, u kojem plate zaposlenih ne prate one u privatnom sektoru ili rast cena. Hant je rekao da bi velika povećanja plata u javnom sektoru usporila tempo pada inflacije.

Osim toga, snažno nevreme je pogodilo Evropu i donele nove društveno-ekonomske izazove, a na britanskim aerodromima su prethodno otkazani brojni letovi.

Video: Ambasadorka Konrad: Nemačka je najveći investitor u Srbiji, a interesovanje ne prestaje da raste

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>