• 0

Kako je "slučaj Flojd" uticao na banke? Borba protiv rasizma i seksizma, sve je više žena lidera

Velike banke su se obavezale da će diverzifikovati svoje upravljanje i radnu snagu

  • 0
Citigroup Džejn Frejzer, CEO banke Citigroup / Foto: CQ-Roll Call / ddp USA / Profimedia

Investiciona bankarska kompanija iz SAD, Citigroup Inc, unapredila je više od 100 žena na pozicije generalnih direktorki, što je najveći broj "te vrste" u istoriji ove banke.

S druge strane, to možda i ne čudi mnogo, budući da je na čelu jedne od najvećih svetskih instituacija upravo žena - Džejn Frejzer (55), koja je na toj poziciji od februara 2021. godine.

Citigroup je, naime, postala prva velika banka na Volstritu koja je imenovala ženu za izvršnog direktora. Otkako je postala izvršni direktor u martu 2021, Džejn je pokrenula višegodišnju strategiju za povećanje profitabilnosti Citi-ja i bolje pozicioniranje te banke u skladu sa brzinom i složenošću digitalnog doba, piše na zvaničnom sajtu.

Sedište Banke je u Njujorku, a ukupna zabeležena imovina u 2021. iznosila je 2.291 bilion dolara.

Prema pisanju Rojtersa, za Citigroup, koja je za čelne pozicije imenovala ukupno 331 zaposlenog u 26 zemalja, to je "jedna od najvećih i najraznovrsnijih skupina" u istoriji Banke, navodi se u dopisu. Među onima koji su promovisani u Sjedinjenim Državama, 37% je rasno ili etnički različito.

Blumberg je prvi pisao o ovome u utorak, u kontekstu toga da Citigroup nastoji da naglasi zastupljenost žena na najvišim nivoima i da podstakne raznolikost.

Dalje u tekstu se napominje da je 2020. šef finansija Citigroup-a, Mark Mejson, bio jedini Afroamerikanac - izvršni direktor, među 80 lidera u šest najvećih američkih banaka, kada je ubistvo Džordža Flojda izazvalo globalni obračun oko rasizma.

Od tada, velike banke su se obavezale da će diverzifikovati svoje upravljanje i radnu snagu. Citigroup je u septembru saopštio da ima za cilj da poveća globalnu zastupljenost žena na nivou pomoćnika potpredsednika do nivoa generalnog direktora - sa sadašnjih 40,6 odsto na 43,5 odsto u 2025. godini.

Citibank kompanija logo banka Foto: Tanjug/AP

Podsećamo, Telegraf Biznis je nedavno prisustvovao konferenciji All for All Leadership Summit 2022, gde je bilo reči o tome kako danas posluju najveće kompanije i banke u Srbiji, a akcenat je, između ostalog, stavljen upravo na ovu temu: 

- Naučio sam mnogo iz toga, i moram reći da kod nas, među inženjerima, ima 50% žena, 50% muškaraca. Trenutno, na pozicijama odmah ispod moje nalazi se pet dama - rekao je prvi čovek kompanije "NIS" u Srbiji.

Iz "Comtrade" su nam rekli da je u toj kompaniji zaposlena jedna trećina žena, dok u delivery sektoru radi dve trećine dama, i to na liderskim pozicijama, u oblastima kao što su data science, robotika, vođenje podataka, i generalno IT i tehnologija.

- To je veliki uspeh, budući da je ova branša dugo smatrana muškom sferom interesovanja - potvrdila nam je Anđelina Petrović, CCO u "Comtrade".

Video: Šta je SWIFT i kako funkcioniše najzaštićeniji sistem međunarodnog bankarskog poslovanja?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>