• 3

Dobavljači Hjundaija i Kie zapošljavali decu: Samo jedna od fabrika kažnjena sa 30.000 evra

Bivši zaposleni rekli su da su radili sa najmanje 10 maloletnika u fabrici korejskih auto-delova u istočnom delu Alabame

  • 3
Fabrika automobila Foto: Profimedia/Cultura RM/RF

Najmanje četiri glavna dobavljača Hjundai Motors Co, i njegove sestrinske firme Kia Corp, zapošljavalo je decu za rad u fabrikama u Alabami tokom poslednjih godina, otkriva istraga koju je sproveo Rojters.

Bivši zaposleni rekli su da su radili sa najmanje 10 maloletnika u fabrici korejskih auto-delova u istočnom delu Alabame. Rojters je još u julu izneo informacije o dečjem radu u fabrikama, a među maloletnicima su se našli i oni od 12 i 13 godina.

Inspekcija je u avgustu nenajavljena došla u sedište jedne od fabrika Ajina, međutim svi zaposleni su pobegli pozadi i napustili objekat pre nego što su mogli da budu ispitani. Portparol Odeljenja za rad, Erik Lucero, rekao je za Rojters da odeljenje za plate i sate ove agencije ima otvorenu istragu o Ajinu, ali je odbio da potvrdi da li je istraga povezana sa dečjim radom.

Fabrika je u svom saopštenju rekla da će "sarađivati u potpunosti" u vezi sa svim istragama regulatora i organa za sprovođenje zakona.

Hjundai je u svom saopštenju rekao za Rojters "da ne toleriše kršenje radnog zakona i da zahteva od svojih dobavljača i biznis partnera da se striktno drže zakona".

Kia je u svom saopštenju iznela da "oštro osuđuje svaku praksu dečjeg rada i ne toleriše bilo kakvu nezakonitu ili neetičku praksu na radnom mestu interno ili unutar njihovih poslovnih partnera i dobavljača.”

Otkriće dečjeg rada u dodatnim fabrikama u američkom lancu snabdevanja Hjundaija moglo bi da zada novi udarac reputaciji kompaniji čiji je brz rast i popularnost poslednjih godina dovelo do toga da postane treći najveći proizvođač automobila po prodaji u SAD.

Raniji izveštaji o dečjem radu privukli su sprovođenje zakona i regulatornu kontrolu sposobnosti kompanije da ispuni sopstvene etičke standarde i da se pridržava osnovnih propisa o radu u Sjedinjenim Državama.

Fabrika kažnjena sa 30.000 evra

U svojoj nedavnoj izjavi za Rojters, Hjundai je rekao da je otkazao svoje planove da isključi dobavljače u kojima su radili maloletnici.

Dva njegova dobavljača, SMART i SL, preduzeli su "korektivne mere" da otpuste kadrovske agencije koje su smatrali problematičnim, navodi se u saopštenju. Napominjući "važnu ekonomsku ulogu" koju proizvođači delova igraju u mnogim malim gradovima Alabame, Hjundai je dodao: "dodatni nadzor je u ovom trenutku bolji način od prekidanja veza sa ovim dobavljačima".

Do sada je SL, proizvođač u centralnoj Alabami, jedini dobavljač Hjundaija ili Kie optužen za kršenje zakona o radu dece.

Dana 9. avgusta, državni i savezni službenici za rad i sprovođenje zakona pronašli su sedam radnika između 13 i 16 godina u fabrici SL.

Američko ministarstvo rada u sudskom podnesku reklo je da je fabrika "u više navrata prekršila" zakon koristeći dečji rad koji ugnjetava.

Kompanija je kažnjena sa oko 30.000 dolara (oko 28.500 evra). Ministarstvo rada Alabame kaznilo je SL i jednu od njegovih agencija za zapošljavanje sa ukupno oko 36.000 dolara (oko 34.000 evra).

Pojedini radnici rekli su za Rojters da su sumnjali ili su znali za dečji rad, ali su ćutali iz straha za sopstveni posao.

Video: 10 godina od usvajanja Principa poslovanja i prava deteta

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kinez

    17. decembar 2022 | 16:10

    U Americi, zemlji demokratije i pravde ?!?! Lažni moralisti, koji žive na tuđim nesrećama....

  • Ezra

    17. decembar 2022 | 15:38

    Rojters, koliko maloletnika je u americi po zatvorima,

  • Перагеније

    17. decembar 2022 | 21:09

    "u istočnom delu Alabame" - СТАРИ енглески рецепт, подсетте се Дикенса...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>