• 4

Danas stupa na snagu Uredba o energetski ugroženom kupcu: Podsećamo ko ima pravo na umanjene račune

Prošle godine je 68.129 građana iskoristilo pravo na umanjenje računa za električnu energiju

  • 4
Struja sijalica štednja struje Foto: Shutterstock

Vladina Uredba o energetski ugroženom kupcu danas stupa na snagu istakao je pomoćnik ministra rudarstva i energetike Milan Aleksić u gostovanju na RTS-u.

- Lepa vest za sve stanovnike Srbije kojima je potrebna ta pomoć, jer su njom definisane kategorije građana koji imaju pravo na umanjenje računa za električnu energiju - rekao je Aleksić.

Naglasio je da su Uredbom unapređeni kriterijumi za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca, tako da će ubuduće znatno više građana ostvarivati popust na struju, gas i toplotnu energiju.

Aleksić je objasnio da su kriterijumi za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca materijalni položaj porodica, odnosno mesečni prihodi članova domaćinstva, imovinsko stanje, zatim da u tu kategoriju spadaju građani koji imaju neka socijalna primanja ili dečije dodatke i građani koji imaju teško zdravstveno stanje.

Dodao je da je uvedena novina da i seoska domaćinstva mogu steći takav status po istim kriterijumima.

Aleksić je naglasio da su za sprovođenje ove Uredbe planirane četiri milijarde dinara, tri puta više novca u budžetu nego ranije, kako bi što više građana moglo da bude energetski zaštićeno.

Naveo je primer tročlane porodice koja je do sada prosečno plaćala račun za električnu energiju 4.700 dinara, koja, ako dobije status energetski zaštićenog kupca, može da dobije popust od 1.565 dinara na taj račun.

Pomoćnik ministra energetike je naveo i primer prava na popust na račun za grejanje rekavši da jednočlano domaćinstvo koje živi u stanu od 33 kvadratna metra ima pravo na 60 odsto popusta na toplotnu energiju, odnosno ako prosečno sada plaća 3.940 dinara, sa popustom će imati umanjenje od 2.300 dinara.

Aleksić je istakao da je procedura za prijavu veoma jednostavna i da se zahtevi u elektronskoj formi nalaze na internet stranama Ministarstva i opština, dodavši kako će opštine takođe štampati prijave.

On je rekao da je prošle godine 68.129 građana iskoristilo pravo na umanjenje računa za električnu energiju, a da se sada procenjuje kako će 191.000 domaćinstava imati pravo na popust.

Napomenuo je da je država i građanima koji ne ispunjavaju kriterijume, a štede energiju, omogućila da dobiju popuste od 15 do 30 odsto.

- Milion i po domaćinstava je dobilo mogućnost da ima popust od 15 do 30 odsto, a polovina od toga je dobila pun popust od 30 posto - naglasio je Aleksić.

Video: 9 efikasnih načina za uštedu energije na poslu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • V8

    17. decembar 2022 | 11:22

    Moja kuća to nikad nije imala, pa oni su mi uzeli skoro 2000e za priključak, to su najveći raketasi u Državi, a tek njihovi radnici koji ti namestaju orman, jednom rečju deru, zato smo ti gde jesmo..

  • Blaža

    17. decembar 2022 | 11:46

    Imao sam goste nedjelju dana sad u decembru, ništa od umanjenja u januaru. Neki su bebu dobili ili stare roditelje na staranje primili, za njih mrka kapa narednih dvanaest meseci.

  • Joja

    19. decembar 2022 | 22:45

    Cudno i nejasno za ZEUK 2 Zbog zdrastvenog stanja , nigde nema rubrika za toplotnu energiju a u opstini kazu da popust vazi 4 meseca i da moraju dokumenta da se overe kod notara sa 4 svedoka . Gde ce covek sa nepokretnim detetom da se maltretira da overava i gde da popuni i koliko traje popust ,mada pise dve godine pa naknadno i dalje ali u opstini kazu drugacije . Hvala Vlastima , najedite se vi , vama treba jos i jos. Yakukuljili ste ga kao sa TV TAKSOM. ZNACI OD OVOG POSLA NEMA NISTA > CISTA PREVARA.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>