• 3
 ≫ 

Ko sve u Srbiji može da ima status "energetski ugroženog kupca"? Dosta velikih, bitnih promena

 ≫ 

Pored korisnika struje i gasa, Uredbom su sada obuhvaćeni i potrošači toplotne energije

 • 3
plaćanje računa Foto: Shutterstock

Nova Uredba o energetski ugroženom kupcu Vlade Srbije obuhvatiće 191.000 građana, umesto dosadašnjih 68.000, zahvaljujući povećanju budžetskih sredstava za tu namenu, drugačijim kriterijumima po kojima se određuje ko može da spada u ovu kategoriju i proširenju prava kupaca.

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je da povećan iznos budžetskih sredstava za zaštitu energetski ugroženih građana ide sa dosadašnjih 1,3 milijarde dinara na četiri milijarde dinara, a pored korisnika struje i gasa, Uredbom su sada obuhvaćeni i potrošači toplotne energije.

Pravo na dobijanje statusa ugroženog kupca prošireno je na primaoce uvećanog dodatka za pomoć i negu drugog lica, a omogućeno je i da seosko domaćinstvo može steći status ugroženog kupca.

Prema kriterijumima iz Uredbe, pravo na sticanje energetski ugroženog kupca imaju domaćinstva sa jednim članom, sa ukupnim mesečnim primanjima do 21.074 dinara, domaćinstva sa dva člana sa primanjima do 33.402 dinara, a za svakog sledećeg člana domaćinstva - ukupni mesečni prihodi, koji se računaju kao kriterijum za sticanje statusa ugroženog potrošača, uvećavaju se za 12.328 dinara.

Takođe, prema Uredbi, energetski ugroženi kupac stiče pravo na umanjenje mesečne obaveze za električnu energiju za jednočlano domaćinstvo do 120 kilovatčasova mesečno, za dvočlano i tročlano do 160 kilovatčasova, za četvoročlano i petočlano domaćinstvo do 200 kilovatčasova mesečno, i za šestočlano i veće domaćinstvo - do 250 kilovatčasova mesečno.

Energetski ugrožena domaćinstva koja koriste prirodni gas za mesece januar, februar, mart, oktobar, novembar i decembar - mogu računati na popust za potrošnju:

 • kod jednočlanog domaćinstva do 359 kilovatčasova mesečno
 • za dvočlano i tročlano domaćinstvo do 462 kilovatčasova
 • za četvoročlano i petočlano domaćinstvo do 616 kilovatčasova
 • za šestočlano i veće domaćinstvo do 770 kilovatčasova mesečno
struja, štednja struje Foto: shutterstock.com

Za isporučenu toplotnu energiju umanjanje mesečnog računa je za jednočlano domaćinstvo 60 procenata, za dvočlano i tročlano domaćinstvo 50 odsto, za četvoročlano i petočlano domaćinstvo 45 procenata.

Za šestočlano i veće domaćinstvo, umanjenje iznosi 40 procenata.

Uredba dozvoljava da se pravo na umanjenje računa ostvari bez obzira na prethodni dug za električnu energiju, prirodni gas ili toplotnu energiju.

Ugroženi građani zahteve podnose opštinama i gradovima po mestu prebivališta, a lokalna smaouprava je dužna da u roku od mesec dana odgovori na zahtev, kao i da podatke o energetski ugroženim kupcima dostavljaju energetskom snabdevaču svakog meseca.

Video: Beč gradi prvu geotermalnu toplanu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Fu*Keu

  11. decembar 2022 | 14:04

  Imas pravo da nemas pravo, napisite sta treba od dokumentacije a ne da pisete nesto deseto a ono najbitnije niste namerno napisali....

 • S T I R L I N G

  11. decembar 2022 | 15:04

  Nikako da kažu istinu : Koliko god da je socijalni slučaj ako potroši 301 kilovat nije energetski zaštićeni kupac , samo ispod 300 kilovata - To je jedina ISTINA !

 • Rale 1

  11. decembar 2022 | 14:24

  Al ce tu biti muljanja i muvanja......ono - ja tebi ti meni.

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>