• 5

Znate li koja zemlja je najveći kupac ruske nafte na svetu?

Turska, koja je ove godine aktivno kupovala rusku naftu, kupila je samo jednu decembarsku pošiljku od 140.000 tona

  • 5
Kolkata, Indija Kolkata, Indija / Foto: Saurabh Sirohiya / Zuma Press / Profimedia

Očekuje se da će Indija u decembru ostati najveći uvoznik ruske sirove nafte Ural, drugi mesec zaredom, preneo je Rojters u subotu, pozivajući se na podatke Refinitiva i trgovaca.

U novembru, naseljeni deo zemlje je činio oko 53% ukupnih isporuka tankera ove kategorije, što je rekord svih vremena. Indijski udeo u izvozu ruske sirove nafte i kupljene količine - povećavaće se iz meseca u mesec, uprkos kraćem planu utovara za ruske zapadne luke, rekli su trgovci ovoj novinskoj agenciji, a prenosi RT.

U decembru, učesnici na tržištu očekuju da će udeo Indije premašiti 70% ukupnog "opterećenja".

Prema četiri tržišna izvora, na koja se pozivaju mediji, Indija, drugi po veličini potrošač nafte u Aziji, ovog meseca kupuje naftu Ural uz velike popuste. Indija je, naime, platila cenu znatno manju ispod granice od 60 dolara po barelu za rusku naftu, koju su postavile EU, zemlje G7 i Australija ranije ovog meseca.

Predviđa se da će broj zemalja koje kupuju rusku naftu Ural – jednu od najpopularnijih sorti – pasti na samo četiri, prema podacima Refinitiva, koje je citirao Rojters. S druge strane, Indija je od početka meseca uzela najmanje dva miliona tona te nafte.

Očekuje se da će Bugarska, koja je uspela da dobije izuzeće od zabrane nafte u EU, u decembru postati drugi po veličini kupac nafte Ural, sa isporukom do 800.000 tona. Isporuke mešavine nafte Ural - u Kinu - navodno će ostati niske, sa samo jednom pošiljkom od 140.000 tona, poslatom od 16. decembra.

Međutim, trgovci očekuju da će više ruske sirove nafte biti izvezeno u Kinu do kraja meseca. Istovremeno, Turska, koja je ove godine aktivno kupovala rusku naftu, kupila je samo jednu decembarsku pošiljku od 140.000 tona.

Video: Beč gradi prvu geotermalnu toplanu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sopstveno iskustvo

    18. decembar 2022 | 12:02

    Pored Amerikanaca najveću korist od ovog rata imaće Turska sa svojom dvostrukom igrom. Ko ima Turčina za prijatelja neprijatelji mu nisu potrebni. Nadam se da Putin nije naivan pa da to ne zna. Erdoganu je spasio glavu, a ne sumnjam da bi Erdogan Putinovu voleo da vidi na panju.

  • Sibin

    18. decembar 2022 | 11:59

    Mnogo se ti turci dizu u poslednje vreme!!!!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>