• 0

Od izvoznika do uvoznika: Francuska ima veliki problem sa strujom, i "povlači" sve ostale sa sobom

Ova evropska zemlja proizvodi otprilike 70% svoje električne energije iz 56 nuklearnih reaktora

  • 0
Pariz Foto: Pixabay

Francuska se suočava sa većim rizikom da ostane bez struje ove zime, nakon što je nacionalni operator mreže Electricite de France (EDF) produžio obustave održavanja nekoliko nuklearnih reaktora, izvestio je Blumberg.

To komunalno preduzeće je u ponedeljak saopštilo da je ponovno pokretanje njegove jedinice Penly-2 odloženo za period od 29. januara do 11. juna, dok je ponovno otvaranje jedinice Golfech-1 pomereno za 11. jun, u odnosu na prvobitni datum - 18. februar.

Zaustavljanje reaktora Chattenom-3 je, navodno, produženo za mesec dana do 26. marta, a ponovno pokretanje Civaux-2 odloženo je više od mesec dana, do 19. februara.

EDF je u petak najavio da će odložiti pokretanje novog nuklearnog reaktora u zapadnoj Francuskoj za nekoliko meseci do 2024. godine, zbog produženja građevinskih radova. Taj projekat, inače, već kasni više od decenije, navodi Blumberg.

Ova evropska zemlja proizvodi otprilike 70% svoje električne energije iz 56 nuklearnih reaktora, od kojih je više od 20 trenutno ugašeno, što uzrokuje nagli pad proizvodnje električne energije.

EDF je ranije upozorio da bi obustave održavanja i popravke na skoro polovini nuklearnih elektrana u zemlji, duže od planiranog, mogle pretvoriti Francusku, koja je tradicionalno bila izvoznik energije, u uvoznika.

Operator mreže je takođe upozorio na potencijalni nedostatak električne energije u hladnijim mesecima, jer potražnja za grejanjem raste, dok se kompanija bori sa popravkama reaktora.

To će, takođe, doprineti rastućoj zabrinutosti oko snabdevanja električnom energijom susednih zemalja, pošto je Francuska dugo bila najveći evropski proizvođač nuklearne energije.

Video: 9 efikasnih načina za uštedu energije na poslu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>