• 0

Japanci vode svoju politiku: Ovom naprasnom odlukom "šokirali" svet

Centralna banka Zemlje izlazećeg sunca je uvela svoj mehanizam kontrole krive prinosa u septembru 2016. godine

  • 0
Fanovi, Katar Foto: Tanjug/AP

Globalna tržišta su uzdrmana preko noći, nakon što je Banka Japana neočekivano proširila svoj ciljni opseg za prinose na 10-godišnje državne obveznice.

To je izazvalo rasprodaju obveznica i akcija širom sveta.

Centralna banka Japana je uhvatila tržišta "na krivoj nozi", prilagođavanjem svoje politike krive prinosa, kako bi omogućila da se prinos na 10-godišnje japanske državne obveznice pomeri za 50 baznih poena, na obe strane svog cilja od 0%, u odnosu na 25 baznih poena prethodno, u potezu koji je imao za cilj ublažavanje efekata produženih mera monetarnog stimulisanja.

Banka Japana kaže da je cilj ovog poteza da se "poboljša funkcionisanje tržišta i podstakne mekše formiranje celokupne krive prinosa, uz održavanje prilagodljivih finansijskih uslova".

Centralna banka Zemlje izlazećeg sunca je uvela svoj mehanizam kontrole krive prinosa u septembru 2016. godine, sa namerom da podigne inflaciju do cilja od 2%, nakon dužeg perioda ekonomske stagnacije i ultra niske inflacije.

Ostavila je referentnu kamatnu stopu na nepromenjenom nivou danas, tj. na -0,1%, i obećala da će značajno povećati stopu kupovine svojih desetogodišnjih državnih obveznica, zadržavajući ultra labav stav monetarne politike.

Nasuprot tome, druge centralne banke širom sveta nastavljaju da povećavaju stope i agresivno pooštravaju monetarnu politiku, u pokušaju da obuzdaju neverovatnu inflaciju.

Ovaj potez je uticao na rast japanskog jena i prinosa obveznica širom sveta, dok su akcije u azijsko-pacifičkom regionu pale.

Video: Predlozi sindikalaca nisu usvojeni, minimalna zarada od januara 40.020 dinara

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>